Pyszny chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem płatków owsianych. Chleb ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny, wilgotny i ładnie porowaty miąższ. Smakuje wyśmienicie i zachowuje długo świeżość.
mąka pszenna 550 i płatki owsiane po posypania blatu
Sposób przygotowania:
Wieczorem przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i płatki owsiane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 8- 10 godzin (najlepiej w temperaturze 22-25°C). Płatki owsiane przyrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i przykryć. (Można też ich nie rumienić, tylko od razu zalać wrzątkiem). Pozostawić tak, jak zaczyn, na 8- 10 godzin.
Rano wymieszać drożdże z wodą. Dodać zaczyn, płatki owsiane i sól wymieszaną z mąką. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut.
Po tym czasie rękę zamoczyć w zimnej wodzie i złożyć ciasto w misce. (Należy chwycić miskę jedną ręką, a drugą chwycić brzeg ciasta, wyciągnąć je trochę do góry i złożyć do środka. Czynności wykonać czterokrotnie z każdej strony). Przykryć i pozostawić na 30- 45 minut.
Następnie złożyć ciasto i pozostawić na 30- 45 minut.
Trzeci raz złożyć ciasto, przykryć i pozostawić tym razem na ok. 1 godzinę.
Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką pszenną i płatkami owsianymi.
Ciasto wyłożyć na blat posypany grubo mąką i płatkami owsianymi. Uformować bochenek, rozpłaszczając ciasto na kwadrat i chwytając wszystkie 4 końce, łącząc je pośrodku, tworząc jakby paczuszkę. (Napinamy w ten sposób spodnią część ciasta). Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po 1 godzinie należy sprawdzić, czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, musi jeszcze podrosnąć. Jeśli potrzebuje na to czasu, jest gotowe.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C, grzałka góra- dół razem z kamieniem lub płaską blachą.
Chleb przełożyć na kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.
Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk. Chleb studzić na kratce kuchennej.
Żeby chleb nie rozlał się na blasze lub kamieniu ja używam masywnego garnka który rozgrzewam razem z kamieniem. Przykrywam nim ciasto zaraz po umieszczeniu na kamieniu. W połowie pieczenia jak chleb ładnie pójdzie pod garnkiem do góry, garnek zdejmuje i przypiekam skórkę na termoobiegu. Dobrze do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą żeby poprawić wilgotność.
Zrobiłam z podwójnej proporcji, piekłam ok. 50 min., wyrósł i ładnie się zarumienił, a od dołu stukał.Po przekrojeniu troszkę u góry, a zwłaszcza na dole jest coś takiego (załączam zdjęcie) - czy to zakalec?Ogółem w smaku jest dobry, ale tę część odcinam z kromek. Próbowałam i nie potrafię stwierdzić, czy to zakalec. 😉A jeśli tak, to wystarczy odciąć czy w ogóle nie należy jeść takiego chleba?
Dziekuje za cudowny przepis! Chleb jest pyszny! Mam tylko pytanie co moglabym zmienic nastepnym razem zeby chleb tak sie nie "rozlewal" na blasze? Wylozylam go i odrazu szybko do piekarnika. Dodam ze nawet troche urosl jednak po wyjeciu i ostygnieciu spowrotem opadl. Wyszedl dosyc plaski, choc i tak pyszny. (Dawalam 330g maki)
W tym przepisie akurat myślę, ze można dodać więcej mąki, bo ciasto jest luźne. Dodatkowo trochę wydłużyłabym czas pieczenia, żeby był dobrze wypieczony. Po upieczeniu już nie powinien opadać.
Tak, powinien. Ciasto jest luźne. Czas między przełożeniem z koszyka, a wsunięciem do pieca powinnien być jak najkrótszy, żeby się za mocno nie rozjechał ;)
Wyszedł świetny !!! Bardzo polecam ten przepis. A martwiłam się bardzo, bo ciasto miało dość ciapowatą konsystencję. Mam tylko pytanie co do pkt. 8, 9. Przenosząc chleb na blachę odwrócić go czy nie? I ile odczekać po przeniesieniu na blachę, przed włożeniem do piekarnika?
Tak, chleb z koszyka należy odwrócić, czyli koszykiem do góry. Ściągnąć koszyk. Chleb można szybciutko naciąć lub nie (wtedy pęknie, gdzie chce) i od razu wsunąć do nagrzanego piekarnika, aby się nie rozjechał.
Witam, piekę chleby już kilka lat. Najpierw wyrzucałam, bo nie nadawały się do jedzenia. Teraz już są lepsze, ale... Nie zawsze wnętrze chleba wygląda tak jak powinno i jest ciężkie. Nie wiem jak powstają te piękne dziury, u mnie też są ale małe. Czy to może być wina pieca czy mąki lub moja...
Wydaje mi się, że od zakwasu. Czy on pracuje ładnie? mocno bąbelkuje i zwiększa objętość? Silny zakwas powinien podnosić ciasto. Radziłabym dodawać też trochę drożdży świeżych. Wtedy ciasto na chleb ładniej wyrośnie i chleb powinnien być pulchny i porowaty.
Moj ulubiony chlebek! Niestety przez koniecznosc skladania w trakcie wyrastania moge go upiec tylko w dzien wolny od pracy :( Kiedys pominelam skladanie i wylozylam ciasto do keksowki-w smaku swietny ale struktura miazszu zupelnie inna :/ Dziekuje bardzo za fantastyczny przepis!!!
Ps. Pierwsze podejscie to byl "bochen" z 1 i 1/2 porcji!!!
A teraz rosna 2 normalnej wielkosci.
Ok, dziękuje tu właśnie miałem wątpliwości, ale chlebek wyszedł znakomity.
Ostatnio troszkę poeksperymentowałem i dodałem słonecznik, otręby, łyżeczkę słodu, a ilość płynu pół na pół woda i maślanka.
Jak do tej pory to najlepszy chlebek jaki robiłem, skórka cieniutka, środek lekko wilgotny (jak należy).
Witam, mam pytanie dotyczące treści przepisu, a mianowicie:
Punkt 2 kończy się "Miskę przykryć ściereczką i pozostawić.... "
a w punkt 3 mówi "....i złożyć ciasto w misce."
Co znaczy złożyć ciasto w misce ??
Ja je składam kilka krotnie na stolnicy.
Proszę mi wytłumaczyć.