Pyszny chleb na zakwasie z dużą ilością siemienia lnianego. Ma chrupiącą skórkę i sprężysty, wilgotny miąższ. Najlepiej jest go upiec dzień wcześniej przed krojeniem. Zachowuje swoją świeżość nawet na trzeci dzień.
15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych drożdży instant. Ja daję zawsze świeże)
2 płaskie łyżeczki soli (17g)
zaczyn (podany powyżej)
siemię lniane (podane powyżej)
Sposób przygotowania:
12- 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem lub rano) należy przygotować zaczyn i siemię lniane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12- 16 godzin. Siemię lniane wymieszać z wodą, przykryć i również odstawić na 12- 16 godzin.
Po 12- 16 godzinach w dużej misce połączyć zaczyn z siemieniem lnianym, mąkami, wodą, pokruszonymi drożdżami i solą. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta. (Mieszam zawsze łyżką). Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30 cm) wysmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi (lub bułką tartą) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30- 60 minut. (Ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę).
Piekarnik rozgrzać do 210°C, grzałka góra- dół.
Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, spryskać z góry wodą i piec 10 minut.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej ok. 40- 50 minut. (Skórka musi być mocno zarumieniona).
Po upieczeniu chleb można pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
* Oryginalny przepis podaje 400g wody. Ja od dłuższego czasu daję 300g i chleb jest również wilgotny, a zmniejszone jest ryzyko, że opadnie lub się od spodu nie dopiecze.
Witam ponownie 😊Pani Joanno, czy zakwas mogę robić na mące pełnoziarnistej typu 1100?
Ps. Robiłam dziś Pani bułeczki z rodzynkami, są przepyszne ! Już nigdy nie kupię bułek z rodzynkami w sklepie!
Ja polecam mąkę żytnią razową typ 2000 do przygotowania zakwasu. Jak już będzie stabilny to można przekształcać zakwas dokarmiając go innymi mąkami. Jednak w przepisach na chleby jest najczęściej zakwas na mące żytniej razowej lub na mące pszennej.
Dzień dobry Pani Joanno. 😊Postanowiłam upiec pierwszy raz chlebek na zakwasie, wybrałem akurat ,, Pszenno żytni z siemię lniannym.W przepisie jest , że trzeba dodać 30g aktywnego zakwasu.Byłam na Pani stronie jak przyrządzić zakwas.Czy jak dobrze wszystko zrozumiałam, najpierw robię zakwas przez 5 dni, potem odmierzam 30g do chlebka. Z pozostałej ilości zakwasu zostawiam odrobinę i np raz w tygodniu dokarmiam zakwas na kolejny chlebek , tak ?Przepraszam, za te pytania..ale dla laika jest trochę skaplikowane 😉Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.Bozena
Dokładnie tak. (Odrobinę to jest kilka łyżek ;) ). Jak już później będziesz miała zakwas w lodówce to aktywny to jest ten wyciągnięty z lodówki, dokarmiony po ociepleniu i ostawiony na kilka godzin ładnie pracujący (czyli wyciągasz np. zakwas rano, po ociepleniu dokarmiasz a wieczorem jest aktywny do przygotowania chleba).
Jeśli chcesz upiec dwa chleby to wszystkie składniki powinnaś podwoić. Sam zaczyn normalnie dokarmiasz jak zwykle. Do przepisu dodajesz go tylko w podwojonej ilości, czyli 60 g.
Planuje upiec ten chlebek w garnku rzymskim z przykrywką. Czy w taliej sytuacji tez trzymam sie czasu i temperatury jak w przepisie i czy ten chleb przed upieczeniem trzeba składać??
Wspaniałe wypieki znalazłam u Ciebie! zakwas robię drugi dzień i szukam wśród przepisów coś dla siebie. Takie pytanie odnośnie drożdży w chlebach na zakwasie: czy mogę zrezygnować z drożdży i piec chleb na samym zakwasie?
pozdrawiam
Diano, można zrezygnować z drożdży, ale przy młodym zakwasie tego bym nie robiła. Młody zakwas jest słaby i dobrze go wspomóc drożdżami. Przy silnym zakwasie można pominąć drożdże i na pewno chleb będzie dłużej wyrastał.
[quote]Ja zamiast siemienia dodaam 50g otręb żytnich zalanych na noc wrzątkiem. Wyszo rewelacyjnie. :-)[/quote]
A czy można dać po 100g siemienia,słonecznika,dyni,płatków owsianych czy musi być te 100g a tylko dać każdego po troszkę??
Dziś upiekłam chlebek i jest przepyszny:)Zakwas miałam z innego przepisu na chleb.
Jedyny minus jest taki że mój piekarnik gazowy nie dopieka z góry i jest blady ale upieczony.UFF
Odłożyłam do słoika zakwas.Czy muszę go dokarmiać póki nie będę piekła następnego?Ile zakwas może siedzieć w lodówce do następnego pieczenia?