Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

37 Komentarzy
Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

Pyszny chleb na zakwasie z dużą ilością siemienia lnianego. Ma chrupiącą skórkę i sprężysty, wilgotny miąższ. Najlepiej jest go upiec dzień wcześniej przed krojeniem. Zachowuje swoją świeżość nawet na trzeci dzień.

Składniki na 1 bochenek:

Zaczyn:

Siemię lniane:

  • 100 g siemienia lnianego
  • 180 ml wody

Ciasto chlebowe:

  • 100 g mąki żytniej (dowolnej)
  • 400 g mąki pszennej (dowolnej)
  • 300- 400 g wody*
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych drożdży instant. Ja daję zawsze świeże)
  • 2 płaskie łyżeczki soli (17g)
  • zaczyn (podany powyżej)
  • siemię lniane (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem lub rano) należy przygotować zaczyn i siemię lniane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12- 16 godzin. Siemię lniane wymieszać z wodą, przykryć i również odstawić na 12- 16 godzin.
  2. Po 12- 16 godzinach w dużej misce połączyć zaczyn z siemieniem lnianym, mąkami, wodą, pokruszonymi drożdżami i solą. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta. (Mieszam zawsze łyżką). Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy wymieszać tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30 cm) wysmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi (lub bułką tartą) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30- 60 minut. (Ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę).
  4. Piekarnik rozgrzać do 210°C, grzałka góra- dół.
  5. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, spryskać z góry wodą i piec 10 minut.
  6. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej ok. 40- 50 minut. (Skórka musi być mocno zarumieniona).
  7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Oryginalny przepis podaje 400g wody. Ja od dłuższego czasu daję 300g i chleb jest również wilgotny, a zmniejszone jest ryzyko, że opadnie lub się od spodu nie dopiecze.

Źródło: Przepis pochodzi od Liski z Pracowni wypieków.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba:

1 chleb

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 5 miesięcy temu
    Witam Pani Joasiu, a siemie lniane należy odsączyć czy nie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Nie, z resztą siemie wciągnie (jak dobrze pamiętam) całą wodę 😉 Ale na pewno nic proszę nie odsączać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    spn · 2 lat temu
    jakie rodzaj mąki na ciasto? Jeśli dowolny to może być 0 lub 2000? Powinno to być w przepisie. Mąki się od siebie znacząco różnią....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 3 lat temu
    Witam ponownie 😊Pani Joanno, czy zakwas mogę robić na mące pełnoziarnistej typu 1100?
    Ps. Robiłam dziś Pani bułeczki z rodzynkami, są przepyszne ! Już nigdy nie kupię bułek z rodzynkami w sklepie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja polecam mąkę żytnią razową typ 2000 do przygotowania zakwasu. Jak już będzie stabilny to można przekształcać zakwas dokarmiając go innymi mąkami. Jednak w przepisach na chleby jest najczęściej zakwas na mące żytniej razowej lub na mące pszennej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 3 lat temu
    Dziękuję Pani Joanno za tak szybką odpowiedź.🌷Może jeszcze wrócę w pozniejszym czasie z zapytaniem 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 3 lat temu
    Dzień dobry Pani Joanno. 😊Postanowiłam upiec pierwszy raz chlebek na zakwasie, wybrałem akurat ,, Pszenno żytni z siemię lniannym.W przepisie jest , że trzeba dodać 30g aktywnego zakwasu.Byłam na Pani stronie jak przyrządzić zakwas.Czy jak dobrze wszystko zrozumiałam, najpierw robię zakwas przez 5 dni, potem odmierzam 30g do chlebka. Z pozostałej ilości zakwasu zostawiam odrobinę i np raz w tygodniu dokarmiam zakwas na kolejny chlebek , tak ?Przepraszam, za te pytania..ale dla laika jest trochę skaplikowane 😉Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.Bozena
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Dokładnie tak. (Odrobinę to jest kilka łyżek ;) ). Jak już później będziesz miała zakwas w lodówce to aktywny to jest ten wyciągnięty z lodówki, dokarmiony po ociepleniu i ostawiony na kilka godzin ładnie pracujący (czyli wyciągasz np. zakwas rano, po ociepleniu dokarmiasz a wieczorem jest aktywny do przygotowania chleba).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Chlebek bardzo smaczny no i oczywiscie zdrowy🤗 , przepis sprawdzony💕!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    czy można upiec ten chleb bez siemienia? Czy coś to zmieni w przepisie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Pycha :) Jaki duży urósł! Szybko znika. To jest minus tego chleba :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 4 lat temu
      Help, czy tą wodę w której zanurzyłam siemię lniane wylewam czy mieszam z pozostałymi składnikami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 5 lat temu
    A co jeśli chciałabym upiec chleb z podwójnej porcji ? Wówczas zaczyn tez podwójny i podwójna porcja dokarmiania ? Dziękuje i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jeśli chcesz upiec dwa chleby to wszystkie składniki powinnaś podwoić. Sam zaczyn normalnie dokarmiasz jak zwykle. Do przepisu dodajesz go tylko w podwojonej ilości, czyli 60 g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krysia · 6 lat temu
    Planuje upiec ten chlebek w garnku rzymskim z przykrywką. Czy w taliej sytuacji tez trzymam sie czasu i temperatury jak w przepisie i czy ten chleb przed upieczeniem trzeba składać??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Ciasto należy tylko wymieszać, a jak się piecze w ganku rzymskim to niestety nie wiem :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joasia · 9 lat temu
    bardzo smaczny:) w koncu mi sie jakis chleb udał:), tez pieklam bez drozdzy, wyrastal 3h
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 10 lat temu
    Aby góra była rumiana i chrupiąca wysmarować obficie rozmieszanym jajkiem. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 10 lat temu
    Wspaniałe wypieki znalazłam u Ciebie! zakwas robię drugi dzień i szukam wśród przepisów coś dla siebie. Takie pytanie odnośnie drożdży w chlebach na zakwasie: czy mogę zrezygnować z drożdży i piec chleb na samym zakwasie?
    pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Diano, można zrezygnować z drożdży, ale przy młodym zakwasie tego bym nie robiła. Młody zakwas jest słaby i dobrze go wspomóc drożdżami. Przy silnym zakwasie można pominąć drożdże i na pewno chleb będzie dłużej wyrastał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Ja każdy chleb zaraz po upieczeniu owijam w lniana sciereczke i daje do reklamówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaszt · 10 lat temu
    mój przepis na chleb
    400 gr.mąki pszennej
    150 gr.maki żytniej
    320 ml.mleka
    1/4 kostki drożdzy[paczka100gr]
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli morskiej
    1,5 łyżki masła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaszt · 11 lat temu
    czy ktoś próbował upiec go w robocie do pieczenia chleba...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 lat temu
    [quote]Ja zamiast siemienia dodaam 50g otręb żytnich zalanych na noc wrzątkiem. Wyszo rewelacyjnie. :-)[/quote]
    A czy można dać po 100g siemienia,słonecznika,dyni,płatków owsianych czy musi być te 100g a tylko dać każdego po troszkę??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 lat temu
    Dziś upiekłam chlebek i jest przepyszny:)Zakwas miałam z innego przepisu na chleb.
    Jedyny minus jest taki że mój piekarnik gazowy nie dopieka z góry i jest blady ale upieczony.UFF
    Odłożyłam do słoika zakwas.Czy muszę go dokarmiać póki nie będę piekła następnego?Ile zakwas może siedzieć w lodówce do następnego pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sabina · 11 lat temu
    super chlebek wyszedł, siemie zamieniłam na słonecznik i nie dałam drożdzy, jak sugerował Michał i chlebek po 2,5 h pięknie wyrósł!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaszt · 11 lat temu
    .zrobiłem -,,jadłem jest pyszny ,dziękuje.