Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

37 Komentarzy
Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym

Pyszny chleb na zakwasie z dużą ilością siemienia lnianego. Ma chrupiącą skórkę i sprężysty, wilgotny miąższ. Najlepiej jest go upiec dzień wcześniej przed krojeniem. Zachowuje swoją świeżość nawet na trzeci dzień.

Składniki na 1 bochenek:

Zaczyn:

Siemię lniane:

  • 100 g siemienia lnianego
  • 180 ml wody

Ciasto chlebowe:

  • 100 g mąki żytniej (dowolnej)
  • 400 g mąki pszennej (dowolnej)
  • 300- 400 g wody*
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych drożdży instant. Ja daję zawsze świeże)
  • 2 płaskie łyżeczki soli (17g)
  • zaczyn (podany powyżej)
  • siemię lniane (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem lub rano) należy przygotować zaczyn i siemię lniane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12- 16 godzin. Siemię lniane wymieszać z wodą, przykryć i również odstawić na 12- 16 godzin.
  2. Po 12- 16 godzinach w dużej misce połączyć zaczyn z siemieniem lnianym, mąkami, wodą, pokruszonymi drożdżami i solą. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta. (Mieszam zawsze łyżką). Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy wymieszać tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30 cm) wysmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi (lub bułką tartą) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30- 60 minut. (Ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę).
  4. Piekarnik rozgrzać do 210°C, grzałka góra- dół.
  5. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, spryskać z góry wodą i piec 10 minut.
  6. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej ok. 40- 50 minut. (Skórka musi być mocno zarumieniona).
  7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Oryginalny przepis podaje 400g wody. Ja od dłuższego czasu daję 300g i chleb jest również wilgotny, a zmniejszone jest ryzyko, że opadnie lub się od spodu nie dopiecze.

Źródło: Przepis pochodzi od Liski z Pracowni wypieków.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba:

1 chleb

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 11 lat temu
    Ja zamiast siemienia dodaam 50g otręb żytnich zalanych na noc wrzątkiem. Wyszo rewelacyjnie. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 11 lat temu
    Moim zdaniem drożdże są niepotrzebne. Zamiast dodawać drożdże, lepiej odstawić chleb w foremce na 3-4 godziny i pozwolić zakwasowi działać. :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zgadza się. Też tak można, szczególnie w lecie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 13 lat temu
    wygląda wspaniale
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 13 lat temu
    chlebek wyglada wspaniale:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Piękny chlebek upiekłaś.Śliczne zdjęcia.
    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moje pasje · 13 lat temu
    piękny :) dawno nie piekam chleba :)