Lody waniliowe i czekoladowe bez maszyny

30 Komentarzy

Lody waniliowe i czekoladowe bez maszyny

Lody o smaku waniliowym lub czekoladowym, które można zrobić w domu bez użycia maszyny do lodów. Lody przygotowane są dosłownie z trzech składników. Potrzebne jest tylko słodkie mleko skondensowane, śmietana i w zależności od smaku laska wanilii lub czekolada. Lody robi się szybko i bardzo łatwo, a smakują super. 

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane produkty są bezglutenowe.

 

Lody waniliowe:
Składniki:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Słodkie mleko skondensowane przelać do miski i wymieszać z ziarenkami wanilii.
  3. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
  4. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Przygotowując lody wzorowałam się na przepisie Marthy Stewart.

Lody waniliowe bez maszyny

Lody waniliowe bez maszyny

Lody waniliowe bez maszyny

Lody czekoladowe:
Składniki:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 2 łyżki kakao
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. 50g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe 50g czekolady posiekać na małe kawałki.
  2. Słodkie mleko skondensowane przelać do miski, dodać przesiane kakao i wymieszać. Kolejno dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Wymieszać na jednolitą masę.
  3. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do miski z mlekiem skondensowanym i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
  4. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Lody czekoladowe bez maszyny

Lody czekoladowe bez maszyny

Lody czekoladowe bez maszyny

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota K. · 10 lat temu
    o to coś dla mnie, skoro nie trzeba ich mieszać podczas mrożenia, w piątek robię :)