Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

5 Komentarzy

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Szybkie lody na słodzonym mleku skondensowanym przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Lody zrobiłam o smaku porzeczkowym. Są nie za słodkie, a w smaku przypominają trochę lody jogurtowe. Kwaśne porzeczki w połączeniu ze słodkim mlekiem skondensowanym i śmietaną mają według mnie odpowiednią słodycz i nie wymagają dosładzania (chyba, że ktoś woli słodsze lody).

Składniki:

  • 300g porzeczek czerwonych
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Zmiksować blenderem na puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Dodać mleko skondensowane słodzone i dokładnie wymieszać.
  2. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego z porzeczkami i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
  3. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Masę przykryć z góry folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na ok. 20 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 lat temu
    Jakie jeszcze mogą być owoce ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Myślę, że mogą być np.banany, truskawki, maliny, jagody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ala · 10 lat temu
    Mam pytanie, czy mogę śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Hmmm, trudno powiedzieć. Na pewno nie będą tak samo smaczne i już nie tak kremowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 10 lat temu
    Bardzo często robię takie lody - są dużo prostsze i szybsze niż te na żółtkach, a równie smaczne :)