Lody o smaku waniliowym lub czekoladowym, które można zrobić w domu bez użycia maszyny do lodów. Lody przygotowane są dosłownie z trzech składników. Potrzebne jest tylko słodkie mleko skondensowane, śmietana i w zależności od smaku laska wanilii lub czekolada. Lody robi się szybko i bardzo łatwo, a smakują super.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane produkty są bezglutenowe.
Lody waniliowe: Składniki:
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
600g słodkiej śmietany 30- 36%
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Słodkie mleko skondensowane przelać do miski i wymieszać z ziarenkami wanilii.
Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).
Smacznego.
Przygotowując lody wzorowałam się na przepisie Marthy Stewart.
Lody czekoladowe: Składniki:
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
2 łyżki kakao
100g czekolady gorzkiej
500g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
50g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe 50g czekolady posiekać na małe kawałki.
Słodkie mleko skondensowane przelać do miski, dodać przesiane kakao i wymieszać. Kolejno dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Wymieszać na jednolitą masę.
Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do miski z mlekiem skondensowanym i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).
Witam. Czytając komentarze, że lody dla niektórych są zbyt słodkie, proponuję mleko skondensowane słodzone zastąpić skondensowanym niesłodzonym i dosłodzić je według upodobań jeszcze przed połączeniem z ubitą śmietaną (ważne). Najlepiej użyć do tego cukru pudru, ponieważ łatwiej i szybciej się rozpuści i w lodach nie będzie kryształków cukru, ale nie jest to warunek konieczny. Pozdrawiam.
Witam.
Jestem ciekawa czy można wykonać te lody w maszynie do lodów? Moja teściowa ma taką maszynkę, ale jej nie używa i pomyślałam, że ucieszyłaby się gdybym zrobiła w nich lody a z komentarzy można wywnioskować, że lody są świetne z zamrażarki :) Czekam na odpowiedź. :)
Próbowałam już wielu przepisów na domowe lody bez maszyny i tylko lody z tego przepisu naprawdę mi wyszły. W smaku są naprawdę rewelacyjne, zrobiły bardzo dużą furorę wśród domowników. Troszkę może słodkie, ale to wynik mleka. Ja dodatkowo do lodów waniliowych dodałam jeszcze rodzynki namoczone wcześniej w rumie i orzechy laskowe. Przepis warty wypróbowania:)
mam wszystkie składniki, chyba zrobię. tylko zamiast mleka słodzonego mam skondensowane zwykłe. czy mogę dodać to mleko i troszkę cukru czy raczej nie wyjdą dobre?