Lody o smaku waniliowym lub czekoladowym, które można zrobić w domu bez użycia maszyny do lodów. Lody przygotowane są dosłownie z trzech składników. Potrzebne jest tylko słodkie mleko skondensowane, śmietana i w zależności od smaku laska wanilii lub czekolada. Lody robi się szybko i bardzo łatwo, a smakują super.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane produkty są bezglutenowe.
Lody waniliowe: Składniki:
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
600g słodkiej śmietany 30- 36%
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Słodkie mleko skondensowane przelać do miski i wymieszać z ziarenkami wanilii.
Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).
Smacznego.
Przygotowując lody wzorowałam się na przepisie Marthy Stewart.
Lody czekoladowe: Składniki:
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
2 łyżki kakao
100g czekolady gorzkiej
500g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
50g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe 50g czekolady posiekać na małe kawałki.
Słodkie mleko skondensowane przelać do miski, dodać przesiane kakao i wymieszać. Kolejno dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Wymieszać na jednolitą masę.
Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do miski z mlekiem skondensowanym i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Pyszne lody, dla mnie najlepsze!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Arwell·
2 lat temu
dzień dobry, pytanie - mam laski wanilii ale suszone, jaka będzie różnica między świeżymi a suszonymi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kaczka123·
5 lat temu
czy do lodów waniliowych można dorzucić truskawki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Teoretycznie tak, ale praktycznie to zamarzną mocno. Ja dałabym truskawki świeże do gotowych lodów ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartłomiej·
6 lat temu
Witajcie. Jaką śmietanę użyć. UHT, z kubka czy taką naturalną prosto od krowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
6 lat temu
Mmmmm muszę zrobić te lody w wersji z syropem z płatków róży (happy)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
paula·
7 lat temu
Czy to mleko mam zagotowac tak jak w instrukcji na opakowaniu czy takie nieugotowane zastosowac?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Mleko skondensowane słodzone należy dodać prosto z puszki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Robert·
9 lat temu
Witam. Czytając komentarze, że lody dla niektórych są zbyt słodkie, proponuję mleko skondensowane słodzone zastąpić skondensowanym niesłodzonym i dosłodzić je według upodobań jeszcze przed połączeniem z ubitą śmietaną (ważne). Najlepiej użyć do tego cukru pudru, ponieważ łatwiej i szybciej się rozpuści i w lodach nie będzie kryształków cukru, ale nie jest to warunek konieczny. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
8 lat temu
Ale wtedy lody nie będą się krystalizować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
9 lat temu
Witam,
czy mogłabym prosić o informację gdzie kupiła Pani te rożki/wafle na lody?
Pozdrawiam
Kasia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Kasiu kupiłam je, jak byłam na urlopie we Włoszech ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
10 lat temu
500g słodkiej śmietany czyli 500 ml? ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Gabi prawie. Możesz dać 500ml.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ròża·
10 lat temu
Lody są pyszne, jednak bardzo słodkie. Czy można użyć pòł na pòł mlela skondensowanego słodzonego i niesłodzonego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nie wiem jak to wyjdzie, ale wydaje mi się, że warto spróbować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
10 lat temu
Witam, zaczynam dopiero przygodę w kuchni, mam do was pytanie, czy wie ktoś w jakich sklepach i w jakiej cenie można zakupić laski wanilii?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
6 lat temu
Proponuje dać większą ilość śmietany będą mniej słodkie lub mniej mleka słodzonego... z niesłodzonym nie beda takie dobre bo sie tak nie wiążą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ila·
10 lat temu
Przepyszna lody ale sa bardzo slodkie. Uwielbiam pani blog.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelina·
10 lat temu
Witam.
Jestem ciekawa czy można wykonać te lody w maszynie do lodów? Moja teściowa ma taką maszynkę, ale jej nie używa i pomyślałam, że ucieszyłaby się gdybym zrobiła w nich lody a z komentarzy można wywnioskować, że lody są świetne z zamrażarki :) Czekam na odpowiedź. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nie ma potrzeby użycia maszyny w tym przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
iwona·
10 lat temu
lody przepyszne polecam :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
11 lat temu
Próbowałam już wielu przepisów na domowe lody bez maszyny i tylko lody z tego przepisu naprawdę mi wyszły. W smaku są naprawdę rewelacyjne, zrobiły bardzo dużą furorę wśród domowników. Troszkę może słodkie, ale to wynik mleka. Ja dodatkowo do lodów waniliowych dodałam jeszcze rodzynki namoczone wcześniej w rumie i orzechy laskowe. Przepis warty wypróbowania:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olcia·
11 lat temu
Robiłam lody, są pyszne. Polecam :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek·
11 lat temu
mam wszystkie składniki, chyba zrobię. tylko zamiast mleka słodzonego mam skondensowane zwykłe. czy mogę dodać to mleko i troszkę cukru czy raczej nie wyjdą dobre?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tomku kup mleko słodzone.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
11 lat temu
Smakowały niebiansko. Super szybki,tani i pyszny przepis!polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
TestujemyJedzeniePL·
11 lat temu
Wyglądają na dość proste. Spróbuję czekoladowych na 100% :).