Lody krówkowe bez maszyny

18 Komentarzy

Lody krówkowe

Ekspresowe lody przygotowane tylko z dwóch składników: masy krówkowej i słodkiej śmietany. Jeśli ktoś lubi wyjadać masę krówkową z puszki jak np. ja ;) to te lody będą mu smakować. Są mocno słodkie i smakują intensywnie krówkowo ;)

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Odmierzyć 380g masy krówkowej i wymieszać ją trzepaczką.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy krówkowej i delikatnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika (przeznaczonego do mrożenia), przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na parę godzin lub na noc.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: sabrinasue.blogspot.de

zegarek

Czas przygotowania:

5- 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godz. lub dłużej
porcje

Pojemność:

ok. 1 litra
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

 

Lody krówkowe 

Lody krówkowe

Lody krówkowe

Lody krówkowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Mrożą się!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 9 lat temu
    [i]Lody w prost przepyszne[/i] :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Witam :)
    Chciałam zapytać jeśli chcę użyć krówki gotowej to muszę ją trochę podgrzać czy prosto z puszki?

    Pozdrawiam,
    Agnieszka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Prosto z puszki. Wymieszaj ją tylko dobrze trzepaczką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atlanta · 10 lat temu
    Lody właśnie się mrożą w lodówce. Masa była niebiańska. Do tej pory nie przepadałam za lodami ale coś czuję, że w tej wersji będę jadała je często. Bardzo dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 10 lat temu
    witam serdecznie,
    gdzie można zakupić takie lub podobne wafelki? ;-) dziekuje i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kupuję w niemieckim supermarkecie, ale podejrzewam, że w Polsce w supermaketach też znajdziesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IwonaW · 11 lat temu
    Napewno musi być whipping cream dlatego że to trzeba ubić. Do ubijania nadaje się tylko whipping nie double cream.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 7 lat temu
      double cream jest slodka smietana i rowniez nadaje sie do ubijania. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 11 lat temu
    rewelacja, rewelacja, powiem jeszcze raz rewelacja... a że plątay mi się w spiżarce rodzynki... no to zrobiy się lody krówkowe z nutką bakaliową... przepyszne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Zrobiłam te lody ostatnio i są przepyszne! ja miałam puszkę mleka skondensowanego o pojęmności 500 gram, tak więc pozostałe 120 gram rozprowadziłam cienkimi paseczkami w środku masy lodowej i gdy nabierało się lody w środku był pyszny karmel. Warto wypróbować bo robi się je ekspresowo a efekt zachwycający :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niula · 11 lat temu
    Rozpusta! krówka i do tego wafelki z czekoladą.... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 11 lat temu
    Ale bym takie zjadła...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 11 lat temu
    Bardzo fajny pomysł. Na pewno zrobię. Moja 3 letnia córka jest koneserką lodów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Wyglądają bosko, mam tylko pytanie, czy zamiast kremowki można użyć angielskiej "double cream" albo "whipping cream"?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 7 lat temu
      Agnieszka ja robię lody na śmietanie double i wychodzą extra,ostatnio dodałam poszatkowane orzechy włoskie ,,ale czad"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elżbieta · 11 lat temu
    To jest pycha ! Ostatnio zrobiłam/pierwszy raz/masę krówkową i wyszła rewelacyjnie, połączona z bitą śmietaną rewelacja. Mam tylko pytanie, czy włożona do zamrażalnika masę trzeba mieszać, aby nie zrobiły się kryształki ?