Lody waniliowe i czekoladowe bez maszyny

30 Komentarzy

Lody waniliowe i czekoladowe bez maszyny

Lody o smaku waniliowym lub czekoladowym, które można zrobić w domu bez użycia maszyny do lodów. Lody przygotowane są dosłownie z trzech składników. Potrzebne jest tylko słodkie mleko skondensowane, śmietana i w zależności od smaku laska wanilii lub czekolada. Lody robi się szybko i bardzo łatwo, a smakują super. 

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane produkty są bezglutenowe.

 

Lody waniliowe:
Składniki:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Słodkie mleko skondensowane przelać do miski i wymieszać z ziarenkami wanilii.
  3. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
  4. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Przygotowując lody wzorowałam się na przepisie Marthy Stewart.

Lody waniliowe bez maszyny

Lody waniliowe bez maszyny

Lody waniliowe bez maszyny

Lody czekoladowe:
Składniki:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 2 łyżki kakao
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. 50g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe 50g czekolady posiekać na małe kawałki.
  2. Słodkie mleko skondensowane przelać do miski, dodać przesiane kakao i wymieszać. Kolejno dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Wymieszać na jednolitą masę.
  3. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do miski z mlekiem skondensowanym i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
  4. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Lody czekoladowe bez maszyny

Lody czekoladowe bez maszyny

Lody czekoladowe bez maszyny

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Pyszne lody, dla mnie najlepsze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arwell · 1 lat temu
    dzień dobry, pytanie - mam laski wanilii ale suszone, jaka będzie różnica między świeżymi a suszonymi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaczka123 · 4 lat temu
    czy do lodów waniliowych można dorzucić truskawki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Teoretycznie tak, ale praktycznie to zamarzną mocno. Ja dałabym truskawki świeże do gotowych lodów ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartłomiej · 5 lat temu
    Witajcie. Jaką śmietanę użyć. UHT, z kubka czy taką naturalną prosto od krowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 5 lat temu
    Mmmmm muszę zrobić te lody w wersji z syropem z płatków róży (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paula · 6 lat temu
    Czy to mleko mam zagotowac tak jak w instrukcji na opakowaniu czy takie nieugotowane zastosowac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 8 lat temu
    Witam. Czytając komentarze, że lody dla niektórych są zbyt słodkie, proponuję mleko skondensowane słodzone zastąpić skondensowanym niesłodzonym i dosłodzić je według upodobań jeszcze przed połączeniem z ubitą śmietaną (ważne). Najlepiej użyć do tego cukru pudru, ponieważ łatwiej i szybciej się rozpuści i w lodach nie będzie kryształków cukru, ale nie jest to warunek konieczny. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 7 lat temu
      Ale wtedy lody nie będą się krystalizować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 lat temu
    Witam,

    czy mogłabym prosić o informację gdzie kupiła Pani te rożki/wafle na lody?

    Pozdrawiam
    Kasia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 9 lat temu
    500g słodkiej śmietany czyli 500 ml? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ròża · 9 lat temu
    Lody są pyszne, jednak bardzo słodkie. Czy można użyć pòł na pòł mlela skondensowanego słodzonego i niesłodzonego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 9 lat temu
    Witam, zaczynam dopiero przygodę w kuchni, mam do was pytanie, czy wie ktoś w jakich sklepach i w jakiej cenie można zakupić laski wanilii?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 5 lat temu
      Proponuje dać większą ilość śmietany będą mniej słodkie lub mniej mleka słodzonego... z niesłodzonym nie beda takie dobre bo sie tak nie wiążą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ila · 9 lat temu
    Przepyszna lody ale sa bardzo slodkie. Uwielbiam pani blog.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelina · 9 lat temu
    Witam.
    Jestem ciekawa czy można wykonać te lody w maszynie do lodów? Moja teściowa ma taką maszynkę, ale jej nie używa i pomyślałam, że ucieszyłaby się gdybym zrobiła w nich lody a z komentarzy można wywnioskować, że lody są świetne z zamrażarki :) Czekam na odpowiedź. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 9 lat temu
    lody przepyszne polecam :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 lat temu
    Próbowałam już wielu przepisów na domowe lody bez maszyny i tylko lody z tego przepisu naprawdę mi wyszły. W smaku są naprawdę rewelacyjne, zrobiły bardzo dużą furorę wśród domowników. Troszkę może słodkie, ale to wynik mleka. Ja dodatkowo do lodów waniliowych dodałam jeszcze rodzynki namoczone wcześniej w rumie i orzechy laskowe. Przepis warty wypróbowania:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcia · 10 lat temu
    Robiłam lody, są pyszne. Polecam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 10 lat temu
    mam wszystkie składniki, chyba zrobię. tylko zamiast mleka słodzonego mam skondensowane zwykłe. czy mogę dodać to mleko i troszkę cukru czy raczej nie wyjdą dobre?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 10 lat temu
    Smakowały niebiansko. Super szybki,tani i pyszny przepis!polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    TestujemyJedzeniePL · 10 lat temu
    Wyglądają na dość proste. Spróbuję czekoladowych na 100% :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Daj znać jak smakowały to i ja zrobię :) :P