Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a nie masz w lodówce ciasta, to możesz zrobić sobie na szybko ten oto słodki omlet. Dokładnie mówiąc, jest to biszkopt usmażony na patelni. Przepis ten znam od dzieciństwa, taki omlet robiły bowiem na podwieczorek moja babcia i moja mama. Najchętniej jadałam omlet z dżemem truskawkowym. Można go jednak posmarować ulubionym smarowidłem i nie musi to być dżem. Omlet można również podać na przykład z kisielem, polać zmiksowanymi owocami z cukrem, sosem waniliowym i udekorować owocami sezonowymi.
Składniki (1 porcja):
2 jajka (rozmiar M)
2 łyżki cukru
40 g mąki pszennej (wersja bezglutenowa patrz uwagi)
1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego) lub oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
Na końcu dodać przesianą mąkę, delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką.
Na patelni o średnicy ok. 20 cm roztopić masło. Wyłożyć ubitą masę. Smażyć powoli na średniej mocy palnika, aż ciasto od spodu ładnie się zarumieni (ok. 4 minut).
Następnie przewrócić ciasto łopatką i usmażyć z drugiej strony. (Uwaga: druga strona ciasta smaży się szybciej).
Gotowy omlet wyłożyć na talerz i podawać najlepiej od razu z ulubionym dodatkiem.
Uwagi:
W wersji bezglutenowej należy użyć 40g uniwersalnej mąki bezglutenowej (lub wersja II: 20 g skrobi ziemniaczanej i 30 g mąki kukurydzianej; lub wersja III: 20 g skrobi i 30 g mąki sojowej)
Omlet bezglutenowy jest bardzo delikatny i puszysty. Problem sprawia przewrócenie go na patelni (z glutenowym nie ma raczej większego problemu). Jeśli nawet przewrót nie wyjdzie za ładnie, to nie umniejsza to smaku omletu.
Omlet smakuje najlepiej na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
2 lat temu
Bardzo fajna propozycja śniadania,robiłam zgodnie z przepisem z małą zmianą ,dałam zamiast cukru łyżkę ksylitolu i łyżkę cukru z wanilią. Robiłam na płycie indukcyjnej w skali od 1 do 9 na rozgrzanej patelni pod przykryciem na nr 3. Biszkopt wyszedl puszysty i nie był taki suchy jak inni pisali.Na wierzch dalam rozmrożone i zblentowane truskawki. Całość wyszła pysznie !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michalina·
2 lat temu
Omlet jest przepyszny robiłam pierwszy raz słodkiego omleta i ten jest bardzo prosty i szybki sposób polecam 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Diana·
2 lat temu
Zrobilam 2 porcje pyychotaaa😍Szybko łatwo i smacznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karol·
2 lat temu
Dodaje ugotowanych platkow owsianych - bardziej pozywne, pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Del·
2 lat temu
Mniam mi.wyszedł mi swietny ,delikatny puszysty taki jak trzeba☺☺☺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
3 lat temu
Nie znam sie bardzo na omletach ale zrobilam z przepisu z maka bezglutenowa i wyszedl pyszny. Z przewracaniem nie bylo problemu. Dziekuje!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala·
3 lat temu
Nie da się go nie spalić, bo nie da się go przewrócić. Za każdym razem to samo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika ·
3 lat temu
Ja smażę na bardzo małym płomieniu i przykrywam pokrywką i się wtedy nie pali a jest dobry w środku
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
3 lat temu
Taki sredni, jadłam lepsze
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jula·
3 lat temu
Ile kcal ???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
3 lat temu
Za suchy, powinien być z mlekiem, w smaku czuć bardzo jajko. Średni, ale dżem na szczęście niweluje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
3 lat temu
Pychota 😊 puszysty, sycący. Mniam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
L·
3 lat temu
Dobry omlet lecz moje umiejętności kucharskie potrafią wszystko zepsuć :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Imię·
3 lat temu
Najgorszy omlet jaki jadłam, suchy jak wiór
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ludek·
3 lat temu
bo trzeba smazyc z głową
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pipi·
3 lat temu
Wyszedł pyszny, puszysty, chociaż robiłam wersję bez dodatku cukru, ale z dodatkiem mleka, ok 1/3 szklanki.Po wylożeniu na talerz, wierzch posmarowałam konfiturą z gruszek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ktoś·
4 lat temu
Przepyszny omlet, wyszedł bardzo puszysty i wysoki. Polecam (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jeenka·
4 lat temu
W smaku super ale kwestia upodobań dla mnie za suchy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Duduß·
4 lat temu
To smaż krócej? Ja smażę kilka sekund i obracam. Wychodzą pycha i rozpływające się.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sowa·
4 lat temu
Cukru wystarczy 1 lyzeczka. Sam omlet rosnie ladny, lecz jest dosyc suchy. Lepsze sa warianty z mlekiem i roztopionym maslem. Raczej nudny omlet
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
Najlepszy przepis, omlet zawsze wychodzi puszysty jak chmurka i wysoki. Daję jedynie o wiele mniej cukru ze względu na owoce na wierzchu. Moje ulubione śniadanie od miesięcy!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcelinka·
5 lat temu
Mmmyyy pyszności i super stronka właśnie takiej stronki na coś dobrego szukałam.Polecam (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Werka·
5 lat temu
No ale ja np nie ubijałam samych białek bo mi wpadło trochę żółtka i i tak był dobry