Słodkie morele zapiekane pod chrupiącą, owsiano- orzechową kruszonką. Prosty przepis na szybki, letni deser. Najsmaczniejszy na ciepło. Można podać go z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Składniki na ok. 4 porcje:
500 g dojrzałych moreli
50 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
100 g płatków owsianych* (najlepiej drobnych, górskich)
60 g cukru
75 g miękkiego masła
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Do miski wsypać zmielone orzechy, płatki owsiane, cukier i szczyptę soli. Dodać miękkie masło i zagnieść ręką. Kruszonkę wyłożyć na morele.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut, aż kruszonka się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Uwaga:
*W wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane.