
Szybki i łatwy, a do tego pyszny deser. Słodka, chrupiąca kruszonka, a pod nią słodko- kwaskowata warstwa truskawkowo- rabarbarowa oraz sok truskawkowo- rabarbarowy.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 300 g truskawek
 - 300 g rabarbaru
 - 30 g cukru
 
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
 - 100 g zimnego masła
 - 50 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować kruszonkę. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier i cukier waniliowy zagnieść do momentu otrzymania kruszonki. Odstawić na bok.
 - Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
 - Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Duże truskawki pokroić na ćwiartki, a małe na pół.
 - W misce wymieszać rabarbar, truskawki i cukier. Przełożyć do żaroodpornej formy*. Posypać kruszonką.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia się kruszonki, ok. 45 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
 - Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
 
Uwaga:
* Moja forma ma średnicę dna ok. 18 cm, a u góry ok. 26 cm.
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 4  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 