Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Napisz komentarz
Kwiaty czarnego bzu w cieście

Puszyste placki z kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym to szybki deser lub przekąska. Są smaczne, delikatne i mają przyjemny aromat. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodaję pianę z białek, aby nadać plackom większej puszystości.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • ok. 16 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • cukier puder lub syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty rozłożyć na białym papierze np. na tarasie, czy balkonie i pozostawić na ok. 1 godzinę, aby ewentualne robaczki mogły opuścić kwiaty. Po tym czasie przejrzeć kwiaty i gdyby jeszcze coś w nich pozostało usunąć. Można baldachami delikatnie potrząsnąć. Nie polecam mycia baldachów, aby nie utracić aromatu.
  2. Do miski wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do ciasta i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Ciasto odstawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta. (Ciasto jest dość gęste).
  4. W garnku lub na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. (Kwiaty powinny swobodnie w nim pływać).
  5. Trzymając za łodygę, zanurzać pojedynczo kwiaty w cieście. Pomagając sobie łopatką lub łyżką, pokryć wszystkie kwiatki ciastem. Podnieść łodygę do góry i potrząsnąć, aby nadmiar ciasta spłynął z powrotem do miski.

2

  1. Włożyć do rozgrzanego oleju, wciskając łodygę do dna garnka/ patelni, aby kwiaty się rozłożyły.
  2. Smażyć na średniej mocy palnika (ok. 180°C) na złoty kolor z dwóch stron. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz ociekł.

3

4

  1. Teraz można wyciąć grube łodyżki (ja tak robię) lub podawać w całości (można odgryzać trzymając za łodygę ;)), pamiętając, żeby tych grubych łodyg nie jeść, bo są niesmaczne.
  2. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Kwiaty czarnego bzu w cieście Kwiaty czarnego bzu w cieście Kwiaty czarnego bzu w cieście
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!