Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Puszyste placki z kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym to szybki deser lub przekąska. Są smaczne, delikatne i mają przyjemny aromat. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodaję pianę z białek, aby nadać plackom większej puszystości.
Składniki na ok. 16 sztuk:
- ok. 16 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- olej do smażenia np. rzepakowy
- cukier puder lub syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Kwiaty rozłożyć na białym papierze np. na tarasie, czy balkonie i pozostawić na ok. 1 godzinę, aby ewentualne robaczki mogły opuścić kwiaty. Po tym czasie przejrzeć kwiaty i gdyby jeszcze coś w nich pozostało usunąć. Można baldachami delikatnie potrząsnąć. Nie polecam mycia baldachów, aby nie utracić aromatu.
- Do miski wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do ciasta i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Ciasto odstawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta. (Ciasto jest dość gęste).
- W garnku lub na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. (Kwiaty powinny swobodnie w nim pływać).
- Trzymając za łodygę, zanurzać pojedynczo kwiaty w cieście. Pomagając sobie łopatką lub łyżką, pokryć wszystkie kwiatki ciastem. Podnieść łodygę do góry i potrząsnąć, aby nadmiar ciasta spłynął z powrotem do miski.
- Włożyć do rozgrzanego oleju, wciskając łodygę do dna garnka/ patelni, aby kwiaty się rozłożyły.
- Smażyć na średniej mocy palnika (ok. 180°C) na złoty kolor z dwóch stron. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz ociekł.
- Teraz można wyciąć grube łodyżki (ja tak robię) lub podawać w całości (można odgryzać trzymając za łodygę ;)), pamiętając, żeby tych grubych łodyg nie jeść, bo są niesmaczne.
- Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 45668
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!