Jaglanka na mleku kokosowym
Kasza jaglana na mleku kokosowym to propozycja na wartościowe, sycące śniadanie. Można podać ją również jako deser. Szybko, tanio, smacznie i pożywnie ;)
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- ok. 80g kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 100ml wody
- laska wanilii
- ok. 1,5 łyżki ksylitolu (miodu, syropu klonowego, ryżowego, z agawy lub cukru)
Sos:
- 150g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i dobrze wypłukać, a następnie przelać wrzątkiem.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyjąć ziarenka.
- Kaszę przełożyć do garnka, zalać wodą i 300ml mleka kokosowego, dodać laskę wanilii z ziarenkami i wymieszać. Zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika na niską i gotować kaszę pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Garnek ściągnąć z pieca, wyciągnąć laskę wanilii, posłodzić, dolać resztę mleka kokosowego, przykryć i pozostawić na 10 minut.
- W tym czasie przygotować sos. Truskawki posypać ksylitolem i zagotować, a następnie zmiksować blenderem.
Całkowity czas przygotowania: |
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 78444
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!