Jabłka w cieście bezglutenowym

5 Komentarzy
Jabłka w cieście bezglutenowym

Jabłka w gęstym cieście naleśnikowym, przygotowanym na mące kukurydzianej. Jabłka są pyszne. Przepis w niczym nie ustępuje wersji glutenowej.

Do tego przepisu polecam szczególnie jabłka słodkie i miękkie (ale oczywiście przepis wyjdzie z dowolną odmianą). Takie usmażone jabłka będą miękkie w środku i rozpłyną się w ustach.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (= 130g)
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (= 40g)
  • 200ml mleka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 jabłka
  • cynamon
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, skrobię, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku). Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. (Jedno średnie jabłko kroję na 5 części). Wydrążyć środek za pomocą wykrawacza/ drylownicy do jabłek lub wyciąć nożykiem. Plastry posypać cynamonem.

2

  1. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. (Gdyby ciasto było za gęste, dodać jeszcze troszkę mleka. Plastry wyciągam, wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor.
  2. Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Jabłka w cieście bezglutenowym Jabłka w cieście bezglutenowym Jabłka w cieście bezglutenowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 7 lat temu
    Witam, czy można zamiast mleka dodać wodę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Eli · 1 lat temu
      Jeśli cierpisz na nietolerancję białek mleka, dodaj mleko roślinne. Ja tak robię. Pozdrawiam! 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 7 lat temu
    Witam!
    Czy można użyć do tego przepisu mleka roślinnego np. migdałowego i pominąć proszek do pieczenia? Lub zastąpić go np. sodą oczyszczoną?
    Pozdrawiam serdecznie!