Jabłka w cieście

7 Komentarzy
Jabłka w cieście

Jabłka w gęstym cieście naleśnikowym to pomysł na smaczny i prosty podwieczorek, ale również śniadanie, czy kolację. Smakuje nie tylko dzieciom.

Do tego przepisu polecam szczególnie jabłka słodkie i miękkie (ale oczywiście przepis wyjdzie z dowolną odmianą). Takie usmażone jabłka będą miękkie w środku i rozpłyną się w ustach.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej (= 150g)
  • ½ szklanki mleka (= 125ml)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 jabłka średniej wielkości
  • cynamon
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku). Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. (Jedno średnie jabłko kroję na 5 części). Wydrążyć środek za pomocą wykrawacza/ drylownicy do jabłek lub wyciąć nożykiem. Plastry posypać cynamonem.

2

  1. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. (Wyciągam, wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor.
  2. Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Jabłka w cieście Jabłka w cieście Jabłka w cieście
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 miesięcy temu
    Przepyszne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    waldemar · 9 miesięcy temu
    bardzo smaczne  pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GSia · 3 lat temu
    Mega przepis. Poleca początkujący
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Wspanialy przepis. Polecam!! Z resztek ciasta obtoczylam kawalki banana. Rewelacja. Dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 4 lat temu
    Przygotowałem na śniadanie, cała rodzina była zachwycona!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    przepis super ,,bardzo smaczny polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 4 lat temu
      Supr (heart)