Domowa czekolada z dodatkami

6 Komentarzy
Domowa czekolada z dodatkami

Proste i szybkie do zrobienia czekolady trójkolorowe z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady z ulubionymi dodatkami. Jako dodatki użyłam karmelizowane migdały, wiórki kokosowe, migdały oraz suszone owoce tj. morele, figi, żurawina i daktyle.

Ilość i proporcje użytych czekolad zależą od Waszych potrzeb i preferencji smakowych. My lubimy najbardziej czekoladę gorzką, dlatego użyłam jej najwięcej.

Składniki na ok. 13 czekoladek:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady białej
  • 50g czekolady mlecznej

Dodatkowo do wyboru:

  • karmelizowane migdały
  • suszone owoce
  • orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika
  • wiórki kokosowe
  • kandyzowane skórki i owoce
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie czekolady posiekać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczków do mrożenia i w każdym odciąć jeden koniec.

2

  1. Dużą deskę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać spirale z jednej czekolady. Puste miejsca wypełnić pozostałymi czekoladami.

3

  1. Wykałaczką można zrobić dowolne szlaczki.
  2. Czekolady posypać z wierzchu wybranymi dodatkami. (Orzechy, migdały, suszone owoce najpierw pokroić na kawałki).
  3. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 13

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Domowa czekolada z dodatkami Domowa czekolada z dodatkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Super. Mega pomysł na prezent ;-) a ile taka czekolada polezy żeby zrobić wcześniej? Przechowywać w jakimś pojemniku, puszce itp?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Najlepiej stężałą czekoladę zapakować w foliowe woreczki do pakowania ciasteczek (są gotowe do kupienia np. na allegro) i przechowywać w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Domowa czekolada? Wynik super, ale myślałam że sama czekolada jako składnik już będzie domowa..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 7 lat temu
    wygląda pięknie;) mam pytanie czy taka czekolada potem zastyga do takiego samego stopnia twardości? w sensie czy jest twarda, na tyle żeby spakować na prezent i bez lodówki wytrzyma?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 7 lat temu
        super, to dzisiaj robimy na prezenty dla dziadków z Córeczką :)