Karmelizowane migdały

8 Komentarzy
Karmelizowane migdały

Słodkie, chrupiące migdały w cukrowej otoczce, pachnące cynamonem i karmelem. Pyszna przekąska, a także fajny pomysł na prezent. Do ich przygotowania potrzebne są tylko migdały i cukier oraz dla dodania im aromatu cynamon.

Składniki na ok. 300g migdałów:

  • 200g migdałów ze skórką
  • 100ml wody
  • 100g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Do patelni wlać wodę, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i na najwyższej mocy palnika doprowadzić do zagotowania.
  2. Gdy woda się zagotuje, dodać migdały i wymieszać. Gotować na najwyższej mocy palnika, mieszając łyżką drewnianą od czasu do czasu, aż cała woda wyparuje. (Trwa to ok. 7- 8 minut).

2

  1. Gdy cały płyn wyparuje, a migdały oblepią się cukrem, zmniejszyć moc palnika (aby cukier się nie przypalił) i cały czas mieszać. Po chwili cukier zacznie się roztapiać. Migdały są gotowe, gdy część cukru się roztopi i nada im lekko połysk, ale pozostaną one ciągle oblepione kawałkami cukru. Nie dopuścić do całkowitego roztopienia się cukru. (Jeśli cukier cały się roztopi, to migdały będą gładkie, świecące, całe pokryte karmelem. My chcemy, aby migdały były nierówne, grudkowate i lekko błyszczące, dlatego proces karmelizacji cukru należy przerwać w odpowiednim momencie).

3

  1. Gotowe migdały przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu gorące porozdzielać dwoma widelcami. (Uwaga, nie dotykać migdałów palcami, bo można się poparzyć). Pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

  • Możecie poeksperymentować z przyprawami. Zamiast cynamonu można użyć przyprawę do piernika, kardamon, szczyptę chili.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 300g

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Karmelizowane migdały Karmelizowane migdały
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Lukasiewicz · 1 lat temu
    Wyszły obiecująco! Dziękuję za przpis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klem. · 3 lat temu
    Ile wytrzymają takie migdały i jak długo zachowają świeżość? Dziękuję i pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      W szczelnej puszcze lub słoiku w temperaturze pokojowej można przetrzymywać je co najmniej 2 tygodnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 4 lat temu
    Jak po tym umyć patelnię? ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zalej wodą. Cukier rozpuszcza się w wodzie :D Namoczoną patelnię dobrze się myje ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Barbara · 4 lat temu
      Bedzie ciezko ale trzeba sobie jakoś radzic
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ewa · 2 lat temu
      zalej wodą i poczekaj aż cukier się rozpuści :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jaglusia · 7 lat temu
    Przecudowne te migdały!: )