Łamańce z makiem

4 Komentarzy
Łamańce z makiem

Łamańce z makiem to propozycja na stół wigilijny zamiast kutii, czy makówek. Pewnie niektórzy z Was powiedzą, że nie obejdzie się bez kutii, inni, że bez makówek, a ja kocham mak i powtarzam się co parę lat robiąc na zmianę kutię, makówki, łamańce z makiem i kluski z makiem.

Łamańce z makiem to nic innego jak pyszna masa makowa z orzechami, owocami suszonymi i miodem z powbijanymi w nią kruchymi ciasteczkami. Masę można nabierać na ciasteczko i chrupać ;)

W tym roku łamańce będą u nas w dwóch wersjach: jedna masa makowa z klasycznymi, maślanymi ciasteczkami, a druga z maślanymi ciasteczkami bezglutenowymi. Poniżej podaję obie wersje.

Wersja klasyczna

Składniki:

Masa makowa:

  • 250g suchego maku (może być zmielony)
  • 150g dowolnych, suszonych owoców (np. rodzynki, figi, morele, śliwki, daktyle)
  • 70g orzechów (np. włoskich, nerkowca, migdały)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150g płynnego miodu (syropu z agawy lub klonowego)
  • 50g masła
  • ewentualnie: aromat migdałowy, ekstrakt migdałowy, rum, amaretto lub likier pomarańczowy

Ciasteczka maślane:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem (trochę więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Masło roztopić.
  3. Orzechy posiekać. Owoce suszone pokroić w kostkę. (Rodzynki pozostawiam w całości). Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać.
  4. Do maku dodać posiekane orzechy, suszone owoce i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dodać miód i roztopione masło. Wymieszać. Można dodać trochę aromatu, ekstraktu lub alkoholu według uznania. Masę makową schłodzić w lodówce.
  5. Przygotować ciasteczka maślane. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  8. Schłodzoną masę makową przemieszać, przełożyć do miseczki i powtykać ciasteczka lub podać ciasteczka osobno. (Robiłam najpierw dołek nożem, aby ciasteczka się nie połamały przy wciskaniu).

Wersja bezglutenowa

Składniki:

Ciasteczka maślane bezglutenowe:

  • 160g mąki kukurydzianej (jaglanej lub ryżowej)
  • 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Sposób przygotowania:

  1. Masę makową przygotować według przepisu jak powyżej.
  2. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na grubość ok. 5mm. Rozwałkowane ciasto ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut, aż stwardnieje. (Nie dłużej, bo zamrożone ciasto będzie przy wykrawaniu pękać).
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  4. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zdjąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i na czas pieczenia znów wstawić do zamrażalnika.
  5. Piec jedną blachę po drugiej przez ok. 13 minut, aż lekko się przyrumienią. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek). Ciasteczka pozostawić na blasze, aż lekko ostygną (zaraz po upieczeniu są miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (po ostygnięciu będą kruche i chrupiące).
  6. Schłodzoną masę makową przemieszać, przełożyć do miseczki i powtykać ciasteczka lub podać ciasteczka osobno. (Robiłam najpierw dołek nożem, aby ciasteczka się nie połamały przy wciskaniu).

Uwaga:

  • Masło i jajko do ciasteczek powinno być chłodne, prosto z lodówki.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Łamańce z makiem Łamańce z makiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    W życiu nie jadłam pyszniejszych kruchych ciasteczek. Tych zrobionych w niedzielę już nie ma, wczoraj (poniedziałek :) ) zrobiłam kolejne. Na Wigilię zrobię też mak z tego przepisu. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 lat temu
    U nas łamańce wyglądają trochę inaczej - masa makowa przed podaniem rozcieńczana jest mlekiem i do takiego mleka makowego łamie się upieczone na złoto półkruche, cieniutkie placki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 5 lat temu
      U mnie w domu mama robiła podobnie..tylko nie pamiętam czy to było mleko czy woda z miodem .
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ula · 1 lat temu
        U mnie babcia (a teraz mama) robi takie podłużne paski z ciasta półkruchego albo pierogowego.