A'la Tiramisu z solonym karmelem i kisielem jagodowym
Deser z biszkoptów przełożonych solonym karmelem, domowym kisielem z jagodami i kremem z serka mascarpone. Deser przypominający wyglądem tiramisu, ale tylko biszkopty podłużne są wspólne dla obu deserów. Tutaj znajdziecie połączenie różnych smaków. Dolna połowa deseru jest owocowo- orzeźwiająca, a górna kremowa, słodko- karmelowa. Ten deser jest bez kawy, alkoholu, surowych jajek i bez pieczenia. Mogą spróbować go zatem również dzieci.
Składniki:
Kisiel jagodowy:
- 250 g jagód, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 150 ml wody + 2 łyżki
Sos karmelowy:
- 200 g cukru
- 80 g masła
- 120 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- ½ łyżeczki soli
Poncz:
- ok. 250 ml wody
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Krem z serka mascarpone:
- 350 g serka mascarpone
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 200 g podłużnych biszkoptów
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować kisiel jagodowy: Jagody przełożyć do rondelka. Zasypać cukrem i zalać 150 ml wody. Doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie wymieszać w kubku skrobię ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Gdy jagody się zagotują, dodać skrobię z wodą i gotować 1 minutę, mieszając. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować solony karmel: Cukier wsypać do dużej patelni z grubym i szerokim dnem i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. (Nie mieszamy cukru. Gdy zacznie się roztapiać należy potrząsać patelnią, aby cukier równomiernie się skarmelizował. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki).
- Gdy cukier się skarmelizuje dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć patelnię z pieca i mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. Na końcu wmieszać sól. Sos przelać do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować poncz: Chłodną wodę i sok z cytryny wlać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki).
- Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w wodzie z cytryną z obu stron (po ok. 1 sekundzie z każdej strony) i układać jeden obok drugiego w formie prostokątnej lub owalnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie forma owalna o średnicach: 21x 30. Przy użyciu owalnej formy, można najpierw poukładać i poprzycinać biszkopty tak, aby wypełniły dno formy. Następnie obtoczyć w ponczu i ponownie włożyć do formy).
- Na biszkopty wyłożyć chłodny kisiel.
- Przygotować krem z serka mascarpone: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić razem przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Mniej niż połowę kremu mascarpone wyłożyć na kisiel.
- Na kremie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych w wodzie z sokiem biszkoptów.
- Wyłożyć chłodny sos karmelowy.
- Resztę kremu z mascarpone przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy kremu na karmel.
- Deser wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem oprószyć kakao.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 9 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 28616
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!