Szybki do wykonania deser a'la Tiramisu. Przygotowany z korzennych ciasteczek spekulatius, przełożonych lekkim kremem z serka mascarpone, sera białego i śmietanki oraz mrożonymi (lub świeżymi) malinami. Mrożonych malin nie trzeba wcześniej rozmrażać. Po schłodzeniu deseru przez noc w lodówce, same się rozmrożą ;)
Składniki na formę kwadratową o boku ok. 24cm:
ok. 350 g korzennych ciasteczek spekulatius
300 g malin, świeżych lub mrożonych
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 g sera z wiaderka lub quarku (u mnie Quark 40%), schłodzonego
Formę kwadratową o boku ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki. Odstawić na bok.
Przygotować kawę. Gotową kawę przelać do głębokiego talerza lub miski (takiej, aby wygodnie było w nim moczyć ciasteczko spekulatius), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
Do misy miksera przełożyć schłodzony serek mascarpone, serek z wiaderka, słodką śmietanę, cukier puder i waniliowy. Składniki zmiksować razem do momentu zgęstnienia kremu.
Ciasteczka korzenne zanurzać pojedynczo na ok. 3- 4 sekundy w kawie i układać jeden obok drugiego w formie. (W razie potrzeby przyciąć nożem ciasteczka, aby całe dno było nimi pokryte).
Krem podzielić na dwie części do dwóch miseczek: ¼ i ¾.
Z miseczki z większą ilością kremu (¾), rozłożyć trochę kremu na ciasteczkach. W krem wcisnąć delikatnie zamrożone maliny. Przykryć resztą kremu z tej miseczki. Wyrównać tylną stroną łyżki. Na kremie ułożyć drugą warstwę zanurzonych ciasteczek w kawie i przykryć kremem z drugiej miseczki (¼).
Pozostałe ciasteczka można przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc np. wałkiem do ciasta lub chochlą jak najdrobniej. Na kremie ułożyć foremki do ciasteczek (u mnie w kształcie gwiazdki) i wypełnić je okruszkami ciasteczek.
Ciasto wstawić na noc do lodówki. (Na drugi dzień maliny będą rozmrożone, ciasteczka miękkie i deser gotowy do podania).
Po nocy w lodówce można oprószyć ciasto kakao.
Uwaga:
*Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
Uwielbiam to Twoje ciasto. Jest pyszne szybko się robi i super smakuje. Robilam wersję z malinami, wiśniami i obie wyszły super. Właśnie skończyłam wersję z czarną porzeczką. Jutro degustacja 😁. Dziękuję za ten przepis. Jest świetny 😘