Crumble z jabłkami (wegańskie)
Słodkie, miękkie jabłka z cynamonem i rodzynkami jak z szarlotki, pokryte chrupiącą i aromatyczną granolą z płatków owsianych. Crumble przygotowałam w wersji wegańskiej, ale jeśli wolicie można zamiast oleju kokosowego użyć prawdziwego masła ;)
Składniki na ok. 6 porcji:
- 1- 1,2 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego (lub cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 120 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
- 40 g zmielonych migdałów (u mnie blanszowane, czyli mąka migdałowa nieodtłuszczona)
- 30 g masła orzechowego z kawałkami orzechów lub gładkie (najlepiej 100% orzechów, bez dodatków)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 40 g syropu klonowego
Dodatkowo:
- olej kokosowy do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni roztopić olej kokosowy. Dodać syrop klonowy, jabłka, cynamon i rodzynki. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną (ok. 10- 15 minut).
- W tym czasie zagnieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę.
- Formę żaroodporną posmarować cienko olejem kokosowym. Przełożyć jabłka i posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia się kruszonki, ok. 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Podawać najlepiej na ciepło.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 13119
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!