
Kutia niskowęglowodanowa, czyli pyszna masa makowa z migdałami, orzechami, aromatyzowana skórką pomarańczową, wanilią i przyprawą do piernika lub cynamonem. Wszystkie dodatki, poza podstawą, czyli makiem, śmietanką, wodą i masłem są dowolne. Jeśli czegoś nie lubicie, nie musicie dodawać.
Makro 1 porcji (ok. 80g): 357 kcal, B: 9,5g, T: 32,35g, W: 5,3g (W netto: 1,45g).
Składniki na ok. 650 ml (ok. 640g):
- 200 g suchego maku zmielonego
 - 200 g płynnej śmietanki 30%
 - 100 ml wody
 - 40 g miękkiego masła
 - 2 łyżki erytrytolu (lub do smaku)
 - 2 żółtka
 - 100 g migdałów lub orzechów (u mnie blanszowane, posiekane migdały)
 - 10 g (1 łyżka) sezamu łuskanego (białego)
 - 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej (z pomarańczy lub dwóch mandarynek niewoskowanych i bez konserwantów)
 - 1- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
 - ½ łyżeczki przyprawy do piernika (domowej lub kupnej, ale wybrać bez cukru w składzie) lub cynamonu
 - 10 g (1 łyżka) wiórków kokosowych
 
Sposób przygotowania:
- Zmielony mak, śmietankę i wodę wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej/ średniej mocy palnika, cały czas mieszając, tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, ok. 5- 10 minut). Ściągnąć z pieca.
 - Do gorącej masy dodać miękkie masło i erytrytol. Mieszać do rozpuszczenia się masła.
 - Gdy masa lekko przestygnie, wmieszać łyżką po kolei po jednym żółtku.
 - Migdały lub orzechy podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia. Jeśli są całe, posiekać je na mniejsze kawałki.
 - Posiekane migdały lub orzechy, sezam, startą skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i wiórki kokosowe dodać do masy makowej i wymieszać.
 - Kutię schłodzić w lodówce przed podaniem. (Można ją również przygotować 1- 2 dni wcześniej przed Wigilią).
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Polska  | 
|
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 8  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | wysoki | 
 
 