Crumble ze śliwkami

Napisz komentarz
Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

to prosty i szybki deser, który zawsze się udaje. Soczyste śliwki zapiekane pod chrupiącą kruszonką to idealny pomysł na sezonowy deser ze śliwkami. Dzięki dodatkowi płatków owsianych kruszonka jest wyjątkowo chrupiąca i aromatyczna. Ten deser śliwkowy smakuje wyśmienicie zarówno solo, jak i podany z lodami waniliowymi, sosem waniliowym czy kremowym jogurtem. To najłatwiejszy sposób na szybki i pyszny deser ze śliwkami dla całej rodziny.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 800 g śliwek (waga całych owoców)
  • 2 łyżki cukru (zwykłego lub brązowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 110 g mąki pszennej
  • 70 g płatków owsianych
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g cukru brązowego (w zastępstwie zwykłego)
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • trochę masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. (Moja forma ma średnicę wewnętrzną ok. 22 cm).
  2. Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier i cynamon. Dodać zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i zagnieść do momentu otrzymania kruszonki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania śliwek.

2

  1. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Przełożyć do miski. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Śliwki przełożyć do przygotowanego naczynia i posypać kruszonką.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia się kruszonki, ok. 50 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Crumble ze śliwkami Crumble ze śliwkami Crumble ze śliwkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!