
Crumble ze śliwkami
to prosty i szybki deser, który zawsze się udaje. Soczyste śliwki zapiekane pod chrupiącą kruszonką to idealny pomysł na sezonowy deser ze śliwkami. Dzięki dodatkowi płatków owsianych kruszonka jest wyjątkowo chrupiąca i aromatyczna. Ten deser śliwkowy smakuje wyśmienicie zarówno solo, jak i podany z lodami waniliowymi, sosem waniliowym czy kremowym jogurtem. To najłatwiejszy sposób na szybki i pyszny deser ze śliwkami dla całej rodziny.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 800 g śliwek (waga całych owoców)
- 2 łyżki cukru (zwykłego lub brązowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 110 g mąki pszennej
- 70 g płatków owsianych
- 100 g masła, zimnego
- 50 g cukru brązowego (w zastępstwie zwykłego)
- ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem. (Moja forma ma średnicę wewnętrzną ok. 22 cm).
- Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier i cynamon. Dodać zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i zagnieść do momentu otrzymania kruszonki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania śliwek.

- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Przełożyć do miski. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
- Śliwki przełożyć do przygotowanego naczynia i posypać kruszonką.

- Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia się kruszonki, ok. 50 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
|  | Czas: | Czas przygotowania:  Czas pieczenia:  | 
|  | Liczba porcji: | ok. 4 | 
|  | Trudność: | łatwa | 
|  | Koszt: | niski | 
 
  
 
 
				 Napisz komentarz
 Napisz komentarz