Omlet na słodko

31 Komentarzy
Omlet na słodko

Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a nie masz w lodówce ciasta, to możesz zrobić sobie na szybko ten oto słodki omlet. Dokładnie mówiąc, jest to biszkopt usmażony na patelni. Przepis ten znam od dzieciństwa, taki omlet robiły bowiem na podwieczorek moja babcia i moja mama. Najchętniej jadałam omlet z dżemem truskawkowym. Można go jednak posmarować ulubionym smarowidłem i nie musi to być dżem. Omlet można również podać na przykład z kisielem, polać zmiksowanymi owocami z cukrem, sosem waniliowym i udekorować owocami sezonowymi.

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g mąki pszennej (wersja bezglutenowa patrz uwagi)
  • 1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego) lub oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

2

  1. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.

3

  1. Na końcu dodać przesianą mąkę, delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką.
  2. Na patelni o średnicy ok. 20 cm roztopić masło. Wyłożyć ubitą masę. Smażyć powoli na średniej mocy palnika, aż ciasto od spodu ładnie się zarumieni (ok. 4 minut).

4

  1. Następnie przewrócić ciasto łopatką i usmażyć z drugiej strony. (Uwaga: druga strona ciasta smaży się szybciej).

5

  1. Gotowy omlet wyłożyć na talerz i podawać najlepiej od razu z ulubionym dodatkiem.

Uwagi:

  • W wersji bezglutenowej należy użyć 40g uniwersalnej mąki bezglutenowej (lub wersja II: 20 g skrobi ziemniaczanej i 30 g mąki kukurydzianej; lub wersja III: 20 g skrobi i 30 g mąki sojowej)
  • Omlet bezglutenowy jest bardzo delikatny i puszysty. Problem sprawia przewrócenie go na patelni (z glutenowym nie ma raczej większego problemu). Jeśli nawet przewrót nie wyjdzie za ładnie, to nie umniejsza to smaku omletu.
  • Omlet smakuje najlepiej na ciepło zaraz po przygotowaniu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Omlet na słodko Omlet na słodko
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 10 miesięcy temu
    Bardzo fajna propozycja śniadania,robiłam zgodnie z przepisem z małą zmianą ,dałam zamiast cukru łyżkę ksylitolu i łyżkę cukru z wanilią. Robiłam na płycie indukcyjnej w skali od 1 do 9 na rozgrzanej patelni pod przykryciem na nr 3. Biszkopt wyszedl puszysty i nie był taki suchy jak inni pisali.Na wierzch dalam rozmrożone i zblentowane truskawki. Całość wyszła pysznie ! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 1 lat temu
    Omlet jest przepyszny robiłam pierwszy raz słodkiego omleta i ten jest bardzo prosty i szybki sposób polecam 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 1 lat temu
    Zrobilam 2 porcje pyychotaaa😍Szybko łatwo i smacznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 1 lat temu
    Dodaje ugotowanych platkow owsianych - bardziej pozywne, pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Del · 1 lat temu
    Mniam mi.wyszedł mi swietny ,delikatny puszysty taki jak trzeba☺☺☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Nie znam sie bardzo na omletach ale zrobilam z przepisu z maka bezglutenowa i wyszedl pyszny. Z przewracaniem nie bylo problemu. Dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 2 lat temu
    Nie da się go nie spalić, bo nie da się go przewrócić. Za każdym razem to samo.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dominika · 2 lat temu
      Ja smażę na bardzo małym płomieniu i przykrywam pokrywką i się wtedy nie pali a jest dobry w środku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Taki sredni, jadłam lepsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jula · 2 lat temu
    Ile kcal ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Za suchy, powinien być z mlekiem, w smaku czuć bardzo jajko. Średni, ale dżem na szczęście niweluje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Pychota 😊 puszysty, sycący. Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    L · 2 lat temu
    Dobry omlet lecz moje umiejętności kucharskie potrafią wszystko zepsuć :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Imię · 2 lat temu
    Najgorszy omlet jaki jadłam, suchy jak wiór
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pipi · 2 lat temu
    Wyszedł pyszny, puszysty, chociaż robiłam wersję bez dodatku cukru, ale z dodatkiem mleka, ok 1/3 szklanki.Po wylożeniu na talerz, wierzch posmarowałam konfiturą z gruszek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ktoś · 2 lat temu
    Przepyszny omlet, wyszedł bardzo puszysty i wysoki. Polecam (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jeenka · 3 lat temu
    W smaku super ale kwestia upodobań dla mnie za suchy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Duduß · 3 lat temu
      To smaż krócej? Ja smażę kilka sekund i obracam. Wychodzą pycha i rozpływające się.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sowa · 3 lat temu
    Cukru wystarczy 1 lyzeczka. Sam omlet rosnie ladny, lecz jest dosyc suchy. Lepsze sa warianty z mlekiem i roztopionym maslem. Raczej nudny omlet
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Najlepszy przepis, omlet zawsze wychodzi puszysty jak chmurka i wysoki. Daję jedynie o wiele mniej cukru ze względu na owoce na wierzchu. Moje ulubione śniadanie od miesięcy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcelinka · 3 lat temu
    Mmmyyy pyszności i super stronka właśnie takiej stronki na coś dobrego szukałam.Polecam (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Werka · 4 lat temu
    No ale ja np nie ubijałam samych białek bo mi wpadło trochę żółtka i i tak był dobry