
Bardzo prosta, a jakże urokliwa dekoracja wypieków. Szyszki zrobione są z zabarwionej na brązowo masy marcepanowej oraz czekoladowych płatków śniadaniowych. Będą śliczną dekoracją stołu, jak również idealną dekoracją jesiennych i bożonarodzeniowych wypieków.
Składniki na 4 duże szyszki (ok. 6 cm wysokości i 4,5 cm szerokości podstawy):
- ok. 200 g masy marcepanowej
- kakao
- płatki śniadaniowe czekoladowe muszelki lub czekoladowe corn flakes
Sposób przygotowania:
- Płatki śniadaniowe wsypać do miski lub talerza.
- Masę marcepanową zagnieść na blacie posypanym kakao, do uzyskania jednolitego, brązowego koloru.
- Masę podzielić na 4 części. (Mogą być nierówne, jeśli chcemy uzyskać większe i mniejsze szyszki).
- Z każdej części uformować formę zbliżoną do stożka/ gruszki.

- Płatki śniadaniowe wbijać od góry, najpierw gęsto, zakrywając szpic (używając płatków bardziej zwiniętych). Następnie zrobić kolejne rzędy, im niżej tym bardziej płatki odchylać.

- Szyszki można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość sztuk: |
4 duże szyszki |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
