Bardzo prosta, a jakże urokliwa dekoracja wypieków. Szyszki zrobione są z zabarwionej na brązowo masy marcepanowej oraz czekoladowych płatków śniadaniowych. Będą śliczną dekoracją stołu, jak również idealną dekoracją jesiennych i bożonarodzeniowych wypieków.
Składniki na 4 duże szyszki (ok. 6 cm wysokości i 4,5 cm szerokości podstawy):
ok. 200 g masy marcepanowej
kakao
płatki śniadaniowe czekoladowe muszelki lub czekoladowe corn flakes
Sposób przygotowania:
Płatki śniadaniowe wsypać do miski lub talerza.
Masę marcepanową zagnieść na blacie posypanym kakao, do uzyskania jednolitego, brązowego koloru.
Masę podzielić na 4 części. (Mogą być nierówne, jeśli chcemy uzyskać większe i mniejsze szyszki).
Z każdej części uformować formę zbliżoną do stożka/ gruszki.
Płatki śniadaniowe wbijać od góry, najpierw gęsto, zakrywając szpic (używając płatków bardziej zwiniętych). Następnie zrobić kolejne rzędy, im niżej tym bardziej płatki odchylać.