Bardzo prosta, a jakże urokliwa dekoracja wypieków. Szyszki zrobione są z zabarwionej na brązowo masy marcepanowej oraz czekoladowych płatków śniadaniowych. Będą śliczną dekoracją stołu, jak również idealną dekoracją jesiennych i bożonarodzeniowych wypieków.
Składniki na 4 duże szyszki (ok. 6 cm wysokości i 4,5 cm szerokości podstawy):
ok. 200 g masy marcepanowej
kakao
płatki śniadaniowe czekoladowe muszelki lub czekoladowe corn flakes
Sposób przygotowania:
Płatki śniadaniowe wsypać do miski lub talerza.
Masę marcepanową zagnieść na blacie posypanym kakao, do uzyskania jednolitego, brązowego koloru.
Masę podzielić na 4 części. (Mogą być nierówne, jeśli chcemy uzyskać większe i mniejsze szyszki).
Z każdej części uformować formę zbliżoną do stożka/ gruszki.
Płatki śniadaniowe wbijać od góry, najpierw gęsto, zakrywając szpic (używając płatków bardziej zwiniętych). Następnie zrobić kolejne rzędy, im niżej tym bardziej płatki odchylać.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota ·
7 dni temu
Z jakim wyprzedzeniem można je przygotować i jak je przechwyqać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 dni temu
One mogą stać długo. Myślę, że tydzień, może nawet dwa. Należy je trzymać w szczelnym pojemniku/ puszce w temperaturze pokojowej, z dala od ciepła, aby marcepan nie zmiękł.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
2 lat temu
Witam, super pomysł. Chciałabym przygotować takie szyszki,ale ten marcepan...nikt go u mnie nie lubi. Może dałoby się go zastąpić?