Dekoracja tortu z izomaltu

27 Komentarzy
Dekoracja tortu z izomaltu

Dekoracja z izomaltu (ang. isomalt splash, czyli plusk, rozprysk) przypomina jakby koszyczek z wystającymi, nieregularnymi soplami. Sama w sobie stanowi piękną ozdobę tortu. Według upodobań można ją dodatkowo ozdobić np. wkładając do środka kwiaty, owoce, czy pralinki, a jej brzegi pomalować pędzelkiem np. na złoty lub srebrny kolor.

Do przygotowania takiej dekoracji na tort potrzebny jest tylko izomalt i mała ilość wybranego barwnika spożywczego. Izomalt należy zamówić przez internet. Niestety w sklepach nie jest dostępny. Jest to substancja słodząca w postaci białego granulatu, który należy przełożyć do garnka i razem z odrobiną barwnika roztopić. Roztopiony izomalt wylewamy na matę silikonową (którą niestety nie można niczym innym zastąpić), a matę z kolei układamy np. na stabilnie stojącej butelce, aby izomalt mógł spłynąć w dół, tworząc te ozdobne sople.

Izomalt można zabarwić na wybrany kolor. Bez dodatku barwnika dekoracja będzie przezroczysta. Barwnik można dodać bezpośrednio do granulatu lub po jego roztopieniu. Po dodaniu barwnika, dekoracja będzie jak kolorowe szkiełko (np. na zdjęciu dekoracja niebieska i zielona. Do zielonego dodałam jeszcze trochę srebrnego barwnika w proszku). Jeśli chcecie uzyskać kolor nieprzezroczysty np. jak u mnie różowy to należy dodać trochę białego barwnika i np. różowego. Można zrobić też szlaczki, nie mieszając barwnika dokładnie z roztopionym izomaltem.

Uwaga przy pracy, aby się nie poparzyć (podobnie jak przy pracy z karmelem).

Składniki na 1 dekorację:

  • ok. 100 g izomaltu
  • dowolny barwnik spożywczy

Dodatkowo:

  • mata silikonowa
  • stalowy, nieduży garnek
  • metalowa łyżka lub silikonowa szpatułka
  • wysokie, wąskie, ale stabilne naczynie np. stabilna butelka/ wysoki słoik/ termos
  • klamerki biurowe lub do prania

Sposób przygotowania:

  1. Izomalt wsypać do garnka. Dodać odrobinę barwnika spożywczego. (Po roztopieniu izomaltu można dodać więcej barwnika, jeśli kolor byłby za jasny. Można barwnik dodać już do roztopionego izomaltu, ale ostrożnie na wykałaczce, bo izomalt będzie gorący i może pryskać).
  2. Roztopić na średniej mocy palnika. (Gdy izomalt zacznie się roztapiać, można mieszać łyżką lub silikonową szpatułką, ale najlepiej nie za dużo, aby nie powstało za dużo pęcherzyków powietrza).

2

  1. Gdy izomalt się roztopi, odczekać dosłownie chwilkę, aby nie był bardzo płynny, ale też nie za długo, aby nie był za gęsty. (Musisz wyczuć odpowiedni moment. Wprawy nabierzesz po kilku razach, gdy wyczujesz odpowiednią konsystencję. Jeśli izomalt będzie za płynny, spłynie, aż na blat. Jeśli za mocno zgęstnieje, nie postawną sople. Jak długo należy poczekać zanim wylejesz izomalt na matę zależy do jakiej temperatury go rozgrzejesz. Jeśli izomalt roztopił się na średniej mocy palnika to właściwie jest już od razu lub po kilku sekundach gotowy. Jeśli go potrzymasz na płycie dłużej lub zagotujesz, to będzie bardziej płynny i należy odczekać nawet 1 minutę. Temperatury nie trzeba mierzyć. Wystarczy, że izomalt się roztopi. Może się zagotować. Nie ma problemu. Ważne, żeby go długo nie gotować, aby nie zrobił się żółtawy i się nie przypalił. Ja trzymam go na piecu tylko do roztopienia).
  2. Izomalt wylać na silikonową matę. Matę ułożyć na wysokim, wąskim naczyniu i działając dość szybko ułożyć ją jak chcemy. Można matę pospinać klamerkami, aby trzymała kształt.

3

4

  1. Tak pozostawić na ok. 15 minut, aż izomalt będzie chłodny. (Jeśli kształt was nie zadowala, możecie po zastygnięciu izomaltu roztopić go ponownie i spróbować jeszcze raz).
  2. Następnie ściągnąć matę z izomaltem z naczynia, a następnie delikatnie i powoli ściągnąć matę z izomaltu. (Izomalt jest twardy, ale może zbić się jak porcelana. Gdyby tak się stało, można roztopić go ponownie).

5

6

  1. Dekoracja jest gotowa. Izomalt jest lekko lepki. Najlepiej jak najmniej go dotykać, aby nie wypalcować. Ułożyć go na papierze do pieczenia, aby można było go łatwo ściągnąć. Do talerza np. może się przykleić. Układam go na torcie przed podaniem. Należy unikać kontaktu z wilgocią. Nawet w lodówce potrafi zmatowieć. Dlatego najlepiej przechowywać go w suchym miejscu, z daleka od wilgoci np. w szafce lub zamkniętym pojemniku.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Dekoracja tortu z izomaltu Dekoracja tortu z izomaltu Dekoracja tortu z izomaltuDekoracja tortu z izomaltu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 7 miesięcy temu
    Jakiego białego barwnika Pani używa? Zrobiłam z wybielaczem z foodcolour, był bardzo miękki i się rozłożył na boki. Rozpadł się... 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 8 miesięcy temu
    Witam! Czy taka  dekoracje z izomaltu można położyć na  zastygniętej galaretce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Ogólnie należy unikać kontaktu z wilgocią i taką dekorację najlepiej ułożyć na wypieku niedługo przed podaniem (w dzień podania). Na galaretkę można również położyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Próbuje zrobic kulista dekoracje ale nie zasycha:( po paru godzinach nadal jest klejący- co może być przeczyną? Wilgotność pomieszczenia jest ok 40 stopni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Hej! Czy można użyć barwnika w proszku ? Po jakim czasie izolmat splash zaczyna matowieć ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że barwik w proszku też się sprawdzi. Zmatowieje jak będzie źle przechowywany. Proszę chronić przed wilgocią, to postoi długo. Podobno ogrzewanie palnikiem gazowym pomaga odwrócić proces zmatowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Czy takie ozdoby moga byc polozone na musy owocowe? Zamarzyl mi sie tort ktorego gorna warstwa jest mus truskawkowy i na to chcialam polozyc koszyczek wykonany z izomaltu a w nim swieze truskawki. Nie wiem czy to ma szanse przetrwac kilka godzin transportu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Najlepiej ten koszyczek wypełnić truskawkami i ułożyć na torcie przed podaniem. Jeśli jednak chcesz wcześniej to myślę, że też da radę. Można sobie dekorację z izomaltu wyobrazić jakby to była dekoracja z landrynki ;) W prawdzie nie lubi ona wilgoci i zacznie się robić klejąca, ale jednak jest twarda i ten proces nie następuje szybko ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Czy mogę dekorację z izomalty przymocować do masy cukrowej? Chcę zrobić auto z masy cukrowej i wymyśliłam sobie, że przezroczyste elementy zrobię z izomaltu :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, bardzo ciekawa propozycja. Proszę pokazać zdjęcie, jak autko wyszło :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Witam czy jeśli mam masę cukrową to mogę izomalt przykleić czekolada np.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Jak długo można przechowywać taką ozdobę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ogólnie gotowa dekoracja może stać długo. Ja swoje kilka sztuk włożyłam do szafki i tak stały ponad pół roku. Są stabilne, suche tylko, że zmatowiały. Dlatego jak chcesz ładną dekorację to najlepiej zrobić ją jak najpóźniej. Ja robię tort i dopiero potem zabieram się za izomalt. Robię dekorację z izomaltu dzień przed podaniem.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karol · 3 lat temu
        Wystarczy spryskać gotową dekorację zaraz po wystudzeniu lakierem spożywczym i pozostanie błyszczący jeśli taki akurat chcemy . Lakier utrwala naszą wizję 😉
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Potwierdzam :) Czytałam o tym, ale osobiście nie używałam jeszcze takiego lakieru ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Czy dekoracje z izomaltu mozna wczesniej polozyc na krem maslany?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, tylko chodzi o to, że izomalt w lodówce może zmatowieć, ale jeśli chodzi o masę maślaną to jak najbardziej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 3 lat temu
    Mega
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 3 lat temu
    Super sprawa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Jak wyczyścić garnek po roztopieniu ? 🙊😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 3 lat temu
    jak uzyskać taki mleczny kolor różowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Czy taką dekorację można położyć na krem z bitej śmietany i mascarpone tuż przed podaniem?