Czekoladowe cake pops


Czekoladowe cake pops, czyli ciasteczkowe lizaki na patyku z czekoladą w środku i na zewnątrz. Czekoladowe cake pops przygotowujemy z czekoladowego kremu ganache oraz pokruszonego ciasta babkowego, czekoladowego, biszkoptowego lub herbatników. Kulki obtaczamy w ulubionej czekoladzie i dekorujemy również czekoladą lub np. posypką cukrową.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Cake pops:
- 400 g ciasta babkowego, czekoladowego, biszkoptowego lub herbatników*
- 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100 g czekolady gorzkiej
Do obtoczenia:
- ok. 200 g kuwertury lub czekolady (u mnie mleczna)
- kilka kostek białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
- patyczki do cake pops lub lizaków
Sposób przygotowania:
- Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać drobno. Przełożyć do miseczki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Śmietaną zalać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok do wystygnięcia.
- Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać chłodny krem czekoladowy i zagnieść na jednolitą masę. (Masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).
- Z masy formować kulki o średnicy 3,5cm (o wadze ok. 30g) i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady).
- Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej na kilka godzin lub na noc, aby kulki stwardniały.
- Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek, zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
- Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops, wbić patyczkiem w styropian lub ewentualnie układać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
- Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę ozdobić cake pops. Pozostawić do zastygnięcia.
- Cake pops przechowywać w lodówce.
Uwaga:
* Robiłam cake popsy z ciasta na babkę z przepisu: "Babka piaskowa" oraz z ciasta czekoladowego: "Tort Sachera".
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.