Lamingtony

8 Komentarzy
Lamingtony

Australijskie ciastka w kształcie kostki zanurzone w kakaowym lukrze i obtoczone w wiórkach kokosowych. W Polsce zwane często również jako kokosanki lub kudłacze. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania.

Ciastka są miękkie, przygotowane z ciasta ucieranego i oblane rzadkim lukrem, który wsiąka w ciastka nadając im wilgotności. Na końcu ciastka obtaczane są w wiórkach kokosowych. Pyszna, słodka, mała przekąska.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 25 sztuk:

Ciasto:

  • 130 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka

Lukier kakaowy:

  • 200 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 170 ml mleka
  • 35 g masła

Do obtoczenia:

  • niecałe 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
  2. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.
  3. Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu.
  4. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i wmieszać na przemian mąkę z mlekiem w dwóch porcjach (połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć formę z ciastem na blat i pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 20 minut), następnie przełożyć do góry dnem na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Odciąć brzegi i wierzch ciasta (aby lukier mógł wsiąknąć w ciasto).
  8. Ciasto pokroić na 25 kawałków. (Otrzymamy kostki o boku ok. 4 cm).

2

  1. Przygotować lukier kakaowy. Cukier puder i kakao przesiać do metalowej lub szklanej miski. Mleko i masło podgrzać, aż do rozpuszczenia się masła. Dodać do cukru z kakao i wymieszać trzepaczką do połączenia. (Dobrze jest miskę umieścić na garnku z małą ilością gotującej się wody, na małej mocy palnika, aby lukier był cały czas lekko ciepły).
  2. Do osobnej miseczki wsypać wiórki kokosowe.
  3. Kostki ciasta obtaczać w lukrze (pomagając sobie dwoma widelcami), poczekać, aż nadmiar lukru spłynie i obtaczać w wiórkach kokosowych. Kostki układać na kratce kuchennej.
  4. Przechowywać w lodówce do kilku dni, najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Uwaga:

  • Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Chłodne ciasto przykryć, aby nie obsychało. Będzie się lepiej kroić. Nie jest to jednak konieczne.

Kuchnia:

Australijska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Lamingtony Lamingtony Lamingtony
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 miesięcy temu
    Ciasto wyszło mi niskie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Hej. W moich stronach kudłacze nie są znane. Nigdy ich nie jadłam i wahałam się czy warto, bo nie umiałam sobie wyobrazić tego smaku i konsystencji. Zrobiłam je ostatnim rzutem na taśmę jako jedne z wielu rodzajów i bardzo dużo osób mówiło, że to jedne z lepszych ciasteczek które zrobiłam. Mój mąż, 2 koleżanki, siostra, wujek wszyscy szczególnie chwalili właśnie te kosteczki. Są wilgotne, pysznie czekoladowe. W wykonaniu nie tyle szybkie, co łatwe. Nie ma nic trudnego w upieczeniu ich, pokrojeniu i polukrowaniu, nie mogą się nie udać. Polecam, na Wielkanoc znów będę szykowała paczki dla koleżanek i rodziny więc zrobię podwójną porcję. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 2 lat temu
    Łatwo zrobić i smakuje SUPER!!!😋😋😋🥰🥰🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Przepis idealny! Do tej pory ciasto z innych przepisów wychodziło mi twarde, musiało poleżeć kilka/kilkanaście dni żeby dało się zjeść, a robiąc je z powyższego przepisu wychodzi mięciutkie, od razu do jedzenia. I o to właśnie mi chodziło :) Lamingtony znikają w mgnieniu oka :) Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes · 3 lat temu
    Robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni! Wyszły pyszne, ciasto idealnie wilgotne, polecam ten przepis. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agarton · 5 lat temu
    Robię już drugi raz, tym razem podwójna porcje :) lepszych nie jadłam :) dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 5 lat temu
    Mega przepis wyszly pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna D. · 6 lat temu
    Przepis mozna zmodernizowac na Bozonarodzeniowy dodajac do ciasta przyprawe do piernika a do kakaowego lukru kilka lyzek / szus rumu (najlepiej austriackiego Stroh). Pychotka. U nas w tej wersji goszcza na Boze Narodzenie wlasnie. Zamkniete w metalowej puszcze moga byc przechowywane kilka tygodni. Zawsze maja swoje stale miejsce na talerzyku z ciasteczkami bozonarodzeniowymi.