Czekoladowe cake pops

10 Komentarzy
Czekoladowe cake pops

Czekoladowe cake pops, czyli ciasteczkowe lizaki na patyku z czekoladą w środku i na zewnątrz. Czekoladowe cake pops przygotowujemy z czekoladowego kremu ganache oraz pokruszonego ciasta babkowego, czekoladowego, biszkoptowego lub herbatników. Kulki obtaczamy w ulubionej czekoladzie i dekorujemy również czekoladą lub np. posypką cukrową.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Cake pops:

  • 400 g ciasta babkowego, czekoladowego, biszkoptowego lub herbatników*
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej

Do obtoczenia:

  • ok. 200 g kuwertury lub czekolady (u mnie mleczna)
  • kilka kostek białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Dodatkowo:

  • patyczki do cake pops lub lizaków

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać drobno. Przełożyć do miseczki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Śmietaną zalać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok do wystygnięcia.
  2. Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać chłodny krem czekoladowy i zagnieść na jednolitą masę. (Masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).
  3. Z masy formować kulki o średnicy 3,5cm (o wadze ok. 30g) i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  4. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady).
  5. Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej na kilka godzin lub na noc, aby kulki stwardniały.
  6. Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek, zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.

2

  1. Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops, wbić patyczkiem w styropian lub ewentualnie układać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry. Pozostawić, aby czekolada zastygła.

3

  1. Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę ozdobić cake pops. Pozostawić do zastygnięcia.
  2. Cake pops przechowywać w lodówce.

Uwaga:

* Robiłam cake popsy z ciasta na babkę z przepisu: "Babka piaskowa" oraz z ciasta czekoladowego: "Tort Sachera".

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe cake pops Czekoladowe cake pops
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 miesięcy temu
    Witam serdecznie skąd jest taka podstawka na cake pops
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      To jest kawałek styropianu. Nie pamiętam po czym. Jakimś sprzęcie AGD 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 10 miesięcy temu
    Jaki czas trwania 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Cake popsy wyszły przepyszne, muszę jeszcze przećwiczyć zanurzanie w czekoladzie, bo wyszła mi za gruba warstwa czekolady, ale zeszły wszystkie. Idealne wykorzystanie resztek po number cake  (też z Pani przepisu).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 1 lat temu
    Czy oblane czekoladą cake popsy można mrozić ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można, tylko po rozmrożeniu mogą nie wyglądąć już tak ładnie jak świeże. Na czekoladzie mogą pojawić się kropelki wody lub biały nalot.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 3 lat temu
    A czy mogę zrobić takie cake popsy i włożyć je do zamrażalnika na 3 dni, potem wyjąć i oblać czekoladą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudii · 4 lat temu
    Ile dni przed imprezą można zrobić te cake pops?