Czekoladowe cake pops, czyli ciasteczkowe lizaki na patyku z czekoladą w środku i na zewnątrz. Czekoladowe cake pops przygotowujemy z czekoladowego kremu ganache oraz pokruszonego ciasta babkowego, czekoladowego, biszkoptowego lub herbatników. Kulki obtaczamy w ulubionej czekoladzie i dekorujemy również czekoladą lub np. posypką cukrową.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Cake pops:
400 g ciasta babkowego, czekoladowego, biszkoptowego lub herbatników*
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100 g czekolady gorzkiej
Do obtoczenia:
ok. 200 g kuwertury lub czekolady (u mnie mleczna)
kilka kostek białej czekolady
1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
patyczki do cake pops lub lizaków
Sposób przygotowania:
Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać drobno. Przełożyć do miseczki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Śmietaną zalać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok do wystygnięcia.
Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać chłodny krem czekoladowy i zagnieść na jednolitą masę. (Masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).
Z masy formować kulki o średnicy 3,5cm (o wadze ok. 30g) i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady).
Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej na kilka godzin lub na noc, aby kulki stwardniały.
Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek, zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops, wbić patyczkiem w styropian lub ewentualnie układać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę ozdobić cake pops. Pozostawić do zastygnięcia.
Cake popsy wyszły przepyszne, muszę jeszcze przećwiczyć zanurzanie w czekoladzie, bo wyszła mi za gruba warstwa czekolady, ale zeszły wszystkie. Idealne wykorzystanie resztek po number cake (też z Pani przepisu).