Cake pops lody

Kulki z ciasta w wafelkach do lodów, udekorowane czekoladą i posypką cukrową. Takie lody na ciepło sprawdzą się na przyjęciach dziecięcych. Pięknie wyglądają i przyciągają wzrok dzieci. Są nieduże, kolorowe i nie przesłodzone. Robiąc cake popsy do ciasta kakaowego dodałam sam serek kremowy, przez co kulki nie są za słodkie, a czekolada z wierzchu idealnie do nich pasuje.

Na dno wafelków można wsypać kolorowe draże. Będzie to dodatkowa niespodzianka dla jedzącego.

Polecam ciasto upiec dzień wcześniej. Będzie mniej pracy naraz, a ciasto spokojnie przez noc ostygnie i będzie gotowe do dalszej obróbki ;).

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 400 g dowolnego ciasta ucieranego (u mnie z przepisu: "Babka czekoladowa", przeczytaj uwagi*)
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone
  • ok. 20 sztuk wafelków do lodów** (u mnie mini wafelki z płaskim dnem i czekoladą w środku)
  • ok. 150 g czekolady białej
  • ok. 50 g czekolady gorzkiej
  • kolorowa posypka cukrowa
  • kolorowe draże z orzechem w środku np. m&m’s
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać serek i zagnieść. (Masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).
  2. Z masy formować kulki o takiej wielkości, aby pasowały do wafelka. (Należy uformować kulkę i ułożyć ją na waflu. Część kulki powinna schować się w waflu, a reszta wystawać do góry. U mnie wyszło dokładnie 19 kulek o średnicy ok. 4 cm). Kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Deskę z kulkami wstawić na ok. 15 minut (lub dłużej) do lodówki.

2

  1. Do wafelków można włożyć na dno kilka kolorowych draży. (Do mini wafelków 2- 3 sztuki).
  2. Czekoladę białą posiekać i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej.
  3. Schłodzone kulki ciasta zanurzać do połowy w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski i układać na waflu, czekoladą w dół. (W ten sposób kulki przykleją się do wafla). Wstawić do lodówki na 15 minut (lub dłużej), aby czekolada zastygła.

3

  1. Białą czekoladę ponownie lekko podgrzać, aby była płynna. Trzymając za wafel, zanurzać kulki w czekoladzie, pokręcić wafelkiem, aby czekolada dobrze pokryła kulkę, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, odwrócić i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  2. Gdy biała czekolada zastygnie, posiekać czekoladę gorzką i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Łyżeczką zrobić kleksa z gorzkiej czekolady na górze kulki, pozwalając, aby czekolada lekko spłynęła na wszystkie strony, pomagając przy tym łyżeczką. (Otrzymamy efekt polewy czekoladowej na lodach).

4

  1. Od razu posypać posypką cukrową i na środku ułożyć czerwonego draża, jako wisienka ;). (Można wykorzystać też inne kolory).
  2. Gotowe lody pozostawić do zastygnięcia czekolady. Dobrze smakują chłodne, prosto z lodówki.

Uwagi:

* Upiekłam babkę czekoladową według przepisu: "Babka czekoladowa", nie dodając do ciasta kawałków czekolady (czyli pominęłam 200 g czekolady w cieście i polewę czekoladową). 400 g potrzebna do przepisu to mniej więcej połowa babki. Niewykorzystaną część można zamrozić na następny raz lub zjeść ;). Można również użyć innego ciasta ucieranego, nawet kupnego.

** Wafelki mogą być dowolne. Najlepsze są mini wafelki, ale można również użyć dużych. Mogą to być również rożki, ale należy wtedy znaleźć sposób, aby trzymały się w pionie np. do dużego naczynia wsypać ryż lub cukier i wsadzić w to rożki. Można również wsadzić je do szklanek. Duże wafle należy od góry skrócić, aby średnica wafla nie było za duża. Można wafel delikatnie pokruszyć od góry lub go przyciąć. Ponieważ wafel jest twardy i łatwo się kruszy, dlatego chcąc go przyciąć należy najpierw tą część, którą chcemy odciąć namoczyć w wodzie. (Po prostu włożyć wafelek otworem do dołu na chwilę do kubka z wodą. Można to zobaczyć np. w tym przepisie: "Tort zamek z piasku").

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Cake pops lody Cake pops lody Cake pops lody