
Porzeczkę można wykorzystać nie tylko do ciast, kremów, ale również do dekorowania wypieków tj. babeczki, torty, ciasta z porzeczką w środku, czy desery. W zależności od wypieku, można do dekoracji użyć samych gałązek porzeczki lub też obtoczonych w cukrze gałązek albo pojedynczych kulek. Jeśli wypiek nie jest za słodki, a chcemy ozdobić go porzeczką to wykorzystajmy porzeczkę w cukrze. Ten kontrast biało- czerwony prezentuje się bardzo ładnie na wypieku.
Przygotowanie takiej dekoracji jest bardzo proste. Wystarczy porzeczki umyć i jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Taka dekoracja utrzyma się na wypieku przez kilka dni.
Składniki:
- świeża porzeczka
 - cukier
 
Sposób przygotowania:
- Do miseczki lub głębokiego talerza wsypać trochę cukru.
 - Porzeczki umyć i bez osuszania, jedną gałązkę po drugiej, obtaczać w cukrze.
 

- Układać np. na talerzu lub desce.
 

- Udekorować wybrany wypiek.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
