Truskawki oblane słodką czekoladą. Mogą stanowić samodzielny deser w sezonie truskawkowym lub być śliczną, a do tego bardzo smaczną dekoracją wypieków, szczególnie tortów i babeczek.
Najlepiej wybrać ładne truskawki, z ładnymi szypułkami, a jeśli mają jeszcze dodatkowo ogonek to tym lepiej. Ułatwi on obtoczenie truskawki w czekoladzie.
Składniki na ok. 40 średniej wielkości truskawek:
ok. 500 g świeżych truskawek
200 g czekolady gorzkiej (mlecznej lub białej) lub kuwertury
Truskawki umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Pozostawić na chwilę, aby dobrze wyschły.
Czekoladę posiekać, przełożyć do miski i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. (Można również kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możesz przeczytać tutaj).
Chwytać po jednej truskawce za ogonek lub szypułkę i zanurzać ją w czekoladzie. (Można pomóc sobie łyżeczką).
Odkładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub do mini papilotek. Można czekoladę dodatkowo posypać posiekanymi lub zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, posypką cukrową itp.
Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady. (Jeśli potrzebujemy, aby czekolada zastygła szybko, można włożyć truskawki na ok. 30 minut do lodówki. Poleca się jednak inne chłodne miejsce, ponieważ długie przechowywanie czekolady w lodówce może spowodować jej zmatowienie).