Pączki tradycyjne

481 Komentarzy
Pączki tradycyjne

Pyszne, klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

2

  1. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki tradycyjne Pączki tradycyjne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Czy muszą być jajka ubijane na parze ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ja ubijam, ale w komentrzach niektórzy piszą, że nie ubijają na parze tylko normalnie bez pary. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        mister · 3 dni temu
        To chyba wyjdzie na to samo, jeśli lekko podgrzać garnek na kuchence indukcyjnej na mocy 1,2.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Czy z suchych drożdży należy zrobić zaczyn?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Czy zamiast alkoholu mogę dodać ocet?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 1 lat temu
    A ja dziś zrobiłam również pączusie z tego przepisu,są bardzo dobre ,tylko moje są pieczone ponieważ nie mogę jesc smażonych potraw w głębokim tłuszczu,z połowy ciasta są zrobione pączusie,z drugiej części jest upieczone ciasto drozdzowe z kruszonka,pychota,polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Selunia · 1 lat temu
    Czy można zamiast powideł czekoladę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dayizu · 1 lat temu
    Przepyszne!!! Najlepszy jak dotąd przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 1 lat temu
    Zarobiłam ciasto wieczorem, włożyłam na noc do lodówki, ładnie wyrosło przez noc, wyjęłam na ok godzinę dałam w ciepłe miejsce po czym rozwalkowalam i wykrawalam pączki. I tu już niestety zaczęły się problemy.. starałam się sklejać bardzo dokładnie, paczki potem leżały pod ścierką ale już niestety nie wyrosły a podczas pieczenie 80% się rozwaliło a te ,, całe,, w środku surowe.. nie wiem co było przyczyną wydaje mi się że jednak wkładanie ciasta do lodówki na noc nie jest najlepszym pomysłem bo dzień wcześniej robiłam dokładnie ten sam przepis ale ciasto na świeżo i wyszły super.. tak że osobiście więcej już ciasta do lodówki bym nie wkładała 🤷🏼‍♀️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dayizu · 1 lat temu
      myśle, że niepotrzebnie przekładałaś w ciepłe miejsce po wyjęciu z lodówki i czekałaś godzinę… trochę za dużo i chyba „zgłupiało”. Tak na moj chłopski rozum piszę, bo ja różne ciasta drożdżowe zostawiam w lodówce ( Włosi pizze na przykład) i to na pączki też zostawiłam i wyszły wspaniałe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Jaki rozmiar jajek powinien być stosowany w tym przepisie.Czy jajka rozm.M mogą być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 2 lat temu
    Chciałam zapytać o proporcje na 250 g mąki. Czy proporcje podzielić dokładnie na połowę? Czy mam użyć jednego całego jajka i 2 żółtek, czy dokładnie odmierzyć połowę tego całego jajka +2 żółtka czy dać całe jajko + 1 żółtko?  Mam jajka L.Będę pierwszy raz w życiu robić pączki, a te Pani wyglądają przepysznie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fiola · 2 lat temu
    Świetny przepis.Pączki wyszły mi doskonale.🙉👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Czy usmażone pączki można zamrozić? Teoretycznie nie widzę przeszkód, w końcu to ciasto drożdżowe, ale nigdy nie próbowałam z pączkami i obawiam się o efekt. 😊 PS. Właśnie smażę, już od paru lat korzystam z tego przepisu i zawsze pączki się udają. Ja wycinam kółka i smażę, a nadzienie daję po usmażeniu, bo ta wersja ze sklejaniem dwóch krążków osobiście wydaje mi się zbyt skomplikowana i ryzykowna. 😁 Ale to kwestia mnie, a nie przepisu, bo przepis jest bez zastrzeżeń i dzięki serdeczne za niego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 2 lat temu
    Pączki rewelacyjne w smaku tylko po usmażeniu mi trochę opadły i niektóre wyszły płaskie. Jaka może być  przyczyna?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 1 lat temu
      Z mojego doświadczenia z ciastem drożdżowym, jeśli opada przy pieczeniu/smażeniu to albo przez przeterminowane drożdże (trzeba sprawdzać datę na suchych zwłaszcza), albo przerośnięte ciasto (nie powinno się pozwalać mu rosnąć dłużej niż 50-60min).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Przepis świetny, wyszły,  jajka ubijane nie na parze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Rewelacyjny przepis! Wyszły za pierwszym razem. U mnie pączki z nadzieniem jagodowym i czekoladowym. Zamiast lukru, wykąpałam pączki w rozpuszczonej mlecznej czekoladzie i posypałam orzechami. Przepis na 5+😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Zniechęciłam się do robienia pączków bo mi nie wychodziły. W tym roku zrobiłam pączki z tego przepisu. Wyszły rewelacyjne. W piątek zrobiłam kolejną porcję. Przepis zapisuję do swojego zeszytu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam pączki pięknie wyglądają i smakują wyjątkowo dobrze są puszyste i smaczne :D polecam przepis !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Najlepsze pączki jakie jadłam i robiłam. Rodzina wniebowzięta 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Chrostowska · 2 lat temu
    Z tego przepisu wyszły dobre, gdy jeszcze lekko ciepłe. Po paru godzinach - GNIOTY.!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Surowe · 2 lat temu
    Myślałam, że ciasto ok, ale niestety się nie dopiekly i w środku, koło dżemu są surowe -.- nie polecam 🤷🤷
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 2 lat temu
    Zdecydowanie polecam! Moja rodzinka zachwycona, są pracochłonne ale naprawdę warto! Moje sugestie: masę jajeczna trzeba dobrze ubić na parze, musi się zrobić puszysta oraz polecam robić małe paczki (one rosną w oczekiwaniu na smażenie oraz w gorącym tłuszczu jeszcze troszkę się powiększą).