Muffinki w skorupkach
Muffinki pieczone w skorupkach jajka. Marmurkowe jajeczka w skorupkach prezentują się ładnie i będą ozdobą wielkanocnego stołu.
Przygotowanie skorupek jest pracochłonne. Polecam zbierać je stopniowo przed świętami. Gdy potrzebujemy całe jajka np. do jajecznicy, omletu, czy ciasta, zróbmy dziurkę w skorupce (od dołu jajka), wylejmy zawartość do miseczki, a skorupkę wypłukaną pod bieżącą wodą i wyschniętą, schowajmy np. do opakowania po jajkach.
Samo przygotowanie ciasta i pieczenie pójdzie już sprawnie. Skorzystałam z przepisu na "Muffinki marmurkowe", które są proste do przygotowania i smaczne. Ciasta jest więcej niż na 12 skorupek. Jeśli chcecie, możecie po upieczeniu muffinków w skorupkach, upiec z reszty ciasta tradycyjne muffinki.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju roślinnego
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki mleka i 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)
Dodatkowo:
- 12 skorupek z dużych jajek (patrz sposób przygotowania)
- 100 g soli
- olej do wysmarowania skorupek
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- W skorupce jajka zrobić mały otwór np. szpicem nożyka, koniecznie w szerszej stronie jajka, a następnie poszerzyć otwór na ok. 1 cm, aby zmieściła się w nim końcówka rękawa cukierniczego. Jajko wylać do miseczki. (Jeśli nie będzie chciało wyjść, należy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków rozbić strukturę jajka). Skorupki wymyć pod bieżącą wodą.
- Do miski wlać 1 litr ciepłej wody. Dodać 100 g soli i wymieszać. Skorupki zanurzyć w osolonej wodzie, aby woda nalała się do ich środka. Pozostawić na ok. 30 minut. Następnie wypłukać je pod bieżącą, zimną wodą i ułożyć na ręczniku papierowym lub ściereczce otworem do dołu. Pozostawić do wyschnięcia.
- Do pieczenia jajek najlepiej użyć formy na muffinki. Każde wgłębienie wyłożyć folią aluminiową tak, aby utrzymała skorupkę jajka w pionie. Do każdej skorupki nalać ok. 1 łyżeczki oleju, poruszając skorupką, aby olej pokrył całe jej wnętrze. Nadmiar oleju wylać. Do każdego wgłębienia z folią włożyć skorupkę otworem do góry.
- Przygotować ciasto: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
- Wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 2 łyżki mleka i 1 łyżkę kakao. Wymieszać do połączenia.
- Ciasto nakładać do skorupek na przemian białe z ciemnym. Można zrobić to łyżeczką, ale najłatwiej przy użyciu rękawa cukierniczego. (Potrzebne są dwa rękawy lub woreczki do mrożenia. Jeden na jasne, drugi na ciemne ciasto). Skorupki powinny być wypełnione ciastem do ok. ½ - ⅔ wysokości skorupki. (Ciasto mocno rośnie. Ważne jest, aby trafić z ilością ciasta. Jeśli będzie za mało ciasta, skorupka cała nie wypełni się upieczonym ciastem i nie uzyskamy kształtu jajka. Jeśli damy za dużo, nadmiar wyleje się ze skorupki. Nie jest to jednak duży problem. Wylane, upieczone ciasto można po ostygnięciu jajek oderwać lub ściągnąć nożykiem i ewentualnie doczyścić wilgotną ściereczką lub też obrać skorupkę).
- Jajka piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Jajka można podawać w skorupkach otworem do dołu, aby go nie było widać, obrać częściowo lub też całe.
Uwaga:
- Pozostaje trochę niewykorzystanego ciasta, z którego można upiec klasyczne muffinki.
Źródło: Pomysł na ciasto w skorupkach pochodzi ze strony: tipy.pl
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |