Pączki serowe

45 Komentarzy
Pączki serowe

Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Przygotowuje się je jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego, ale dodatkowo dodaje się jeszcze twaróg. Twaróg jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto w środku pączków jest miękkie, sprężyste i lekko wilgotne od sera.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)
  • 300g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Twaróg zmielić.
  3. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
  4. Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
  5. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki.
  6. Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  7. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Pączki serowe Pączki serowe Pączki serowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 miesięcy temu
    Czy świeże drożdże można zamienić na instant drozdze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 miesięcy temu
    Wyszło mi bardzo rzadkie ciasto nie mige wigole uformować kulki. Dałam serek z wiaderka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      To dlatego, że w przepisie podany jest twaróg półtłusty. On jest zwarty, nie taki mazisty jak ten z wiaderka. Według poniższych opinii, przy serku z wiaderka należy dodać więcej mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niktw_ażny · 8 miesięcy temu
    Czy można zamiast twarogu dać serek filadelfia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Myślę, że warto spróbować 😉 Możliwe, że będzie trzeba dodać trochę więcej mąki. Trzeba zobaczyć, jak się będzie kleić przy wyrabianiu. Oczywiście z uwzględnieniem, im mniej mąki, tym ciasto delikatniejsze 🙂 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta Kochanska · 8 miesięcy temu
    Nie za smaczne te paczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 8 miesięcy temu
    Czy można twaróg rozdrobnic widelcem? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 miesięcy temu
    Dzis zrobilam, Wyszly na piateczke. Dzieki za przepis. Smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 miesięcy temu
    Pyszne 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 1 lat temu
    super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Bardzo dobre, u mnie dodatkowo nadziane dżemem wiśniowym :) Następnym razem spróbuje dodać więcej sera. Nijak tylko nie umiem takich ładnych kuleczek zrobić jak u Ciebie :( 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 1 lat temu
    Można dodać łyżkę spirytusu, żeby tłuszczu nie chłonęły czy nie trzeba, bo nie chłoną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aa · 1 lat temu
      Ja dałam na wszelki wypadek i w ogóle nie ciągnęły oleju w trakcie smażenia, wyszły super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ona · 1 lat temu
    Sa pyszne robie juz je 3 raz i znikaja bardzo szybko😁😁😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 1 lat temu
    Są genialne! Dużo lepsze od tych na proszku i sodzie! Ps. Sera nie mieli łam tylko rizrdrobnilam widelcem... 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Bardzo dobre. Palce lisac. Zawsze robilam na proszku do pieczenia - na drozdzach sa lepsze. Ja uzylam twarog mielony 500g i dodalam troche maki. Ciasto wyroslo (jak na drozdzach), bardzo latwe i dobre. Na tlusty czwartek - extra....Dzieki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Czy ktoś próbował piec w piekarniku te pączki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 2 lat temu
    fujka niedobre! zrobiłam według przepisu a smakują jak bułki + zakalce wyszły + wkurzajace (hi)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Ile mają się smażyć??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Czy po uformowaniu pączki muszą jeszcze rosnąć, czy od razu smażymy .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    W jakiej ilości oleju trzeba je smażyć? To znaczy czy mają być tak na wpół zamoczone? I czy przy formowaniu w kulki jakoś zwilżyć ręce by nie lepiły się zbytnio do rąk. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Mańka · 3 lat temu
    Łatwe,szybkie i pyyyszne😊Bardzo pomocna okazała się maszyna do wypieku ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Witam, czy zamiast swiezych drozdzy mozna dodac paczyszke 7gr suchych drozdzy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Myślę, że tak, ale dałabym dwie paczuszki i nie trzeba przygotowywać zaczynu.