Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Przygotowuje się je jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego, ale dodatkowo dodaje się jeszcze twaróg. Twaróg jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto w środku pączków jest miękkie, sprężyste i lekko wilgotne od sera.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)
300g twarogu półtłustego
3 łyżki cukru
1/3 szklanki letniego mleka
1 łyżka masła lub margaryny
30g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Twaróg zmielić.
Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki.
Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
9 miesięcy temu
Czy ciasto ma się kleić? Czy po wyrośnięciu trzeba je trochę wyrobić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MS·
10 miesięcy temu
U mnie w domu zamiast oleju smażone pączki, faworki są na roztopionym smalcu - polecam sprawdzić gdyż różnica jest kulinarnie znaczna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
1 lat temu
Czy świeże drożdże można zamienić na instant drozdze?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, z 10 gramów wystarczy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
1 lat temu
Wyszło mi bardzo rzadkie ciasto nie mige wigole uformować kulki. Dałam serek z wiaderka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
To dlatego, że w przepisie podany jest twaróg półtłusty. On jest zwarty, nie taki mazisty jak ten z wiaderka. Według poniższych opinii, przy serku z wiaderka należy dodać więcej mąki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Niktw_ażny·
1 lat temu
Czy można zamiast twarogu dać serek filadelfia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Myślę, że warto spróbować 😉 Możliwe, że będzie trzeba dodać trochę więcej mąki. Trzeba zobaczyć, jak się będzie kleić przy wyrabianiu. Oczywiście z uwzględnieniem, im mniej mąki, tym ciasto delikatniejsze 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta Kochanska·
1 lat temu
Nie za smaczne te paczki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
1 lat temu
Czy można twaróg rozdrobnic widelcem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
1 lat temu
Dzis zrobilam, Wyszly na piateczke. Dzieki za przepis. Smacznego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
1 lat temu
Pyszne 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adam·
2 lat temu
super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Bardzo dobre, u mnie dodatkowo nadziane dżemem wiśniowym :) Następnym razem spróbuje dodać więcej sera. Nijak tylko nie umiem takich ładnych kuleczek zrobić jak u Ciebie :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sabina·
2 lat temu
Można dodać łyżkę spirytusu, żeby tłuszczu nie chłonęły czy nie trzeba, bo nie chłoną?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aa·
2 lat temu
Ja dałam na wszelki wypadek i w ogóle nie ciągnęły oleju w trakcie smażenia, wyszły super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ona·
2 lat temu
Sa pyszne robie juz je 3 raz i znikaja bardzo szybko😁😁😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta·
2 lat temu
Są genialne! Dużo lepsze od tych na proszku i sodzie! Ps. Sera nie mieli łam tylko rizrdrobnilam widelcem...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
3 lat temu
Bardzo dobre. Palce lisac. Zawsze robilam na proszku do pieczenia - na drozdzach sa lepsze. Ja uzylam twarog mielony 500g i dodalam troche maki. Ciasto wyroslo (jak na drozdzach), bardzo latwe i dobre. Na tlusty czwartek - extra....Dzieki za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
3 lat temu
Czy ktoś próbował piec w piekarniku te pączki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
3 lat temu
fujka niedobre! zrobiłam według przepisu a smakują jak bułki + zakalce wyszły + wkurzajace (hi)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
4 lat temu
Ile mają się smażyć??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Czy po uformowaniu pączki muszą jeszcze rosnąć, czy od razu smażymy .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Od razu smażyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
4 lat temu
W jakiej ilości oleju trzeba je smażyć? To znaczy czy mają być tak na wpół zamoczone? I czy przy formowaniu w kulki jakoś zwilżyć ręce by nie lepiły się zbytnio do rąk. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dużo oleju, aby swobodnie pływały. Ręce można oprószyć mąką.