Pączki serowe

47 Komentarzy
Pączki serowe

Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Przygotowuje się je jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego, ale dodatkowo dodaje się jeszcze twaróg. Twaróg jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto w środku pączków jest miękkie, sprężyste i lekko wilgotne od sera.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)
  • 300g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Twaróg zmielić.
  3. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
  4. Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
  5. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki.
  6. Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  7. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Pączki serowe Pączki serowe Pączki serowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Mańka · 4 lat temu
    Łatwe,szybkie i pyyyszne😊Bardzo pomocna okazała się maszyna do wypieku ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Witam, czy zamiast swiezych drozdzy mozna dodac paczyszke 7gr suchych drozdzy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że tak, ale dałabym dwie paczuszki i nie trzeba przygotowywać zaczynu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Pycha, rewelacyjne.Zrobiłam z serka w wiaderku, takiego na sernik. Trzeba było zwiększyć mąkę o ok 1/2 szklanki.Zrobiłam to po wyrośnięciu już, gdy ciasto okazało się zbyt rzadkie.Robiłam dwie porcje. Załączam obrazek a za przepis ukłony posyłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Niesamowicie przepyszne i przepis strzal w 10
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alan · 4 lat temu
    Pączki wyszły wyśmienicie (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina Tomasik · 5 lat temu
    Pączki za pierwszym razem wyszły super,na twarożku śmitankowym (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 5 lat temu
    Dobry przepis , pączusie fajne puszyste.
    Zrobiłam z serkiem w typie danio , dałam 3 kubki po 150 g ale faktycznie posmak serka malutki .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 5 lat temu
    Dzień dobry, czy da się zrobić pączki z chudym twarogiem? Ewentualnie dodać trochę śmietany czy czegoś? :^)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Paczki wyszły idealne, delikatne i mięciutkie w środku, pycha ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 6 lat temu
    Zrobiłam te pączki i wyszły takie kwaśne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Gusko[/b] polecam tylko twaróg. Każdy inny ser zmieni konsystencję ciasta i możliwe, że będzie potrzeba dosypania większej ilości mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Guska · 11 lat temu
    witam, czy może to byc ser philadelphia? dziękuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 lat temu
    Witam waśnie robie te pączusie,tylko że dodaam trochę więcej sera i jestem ciekawa czy wyjdą :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    Fajnie, że Ci się przepis podoba :-) . Masz rację, ser jest tylko delikatnie wyczuwalny. Jak jadłam oryginalne pączki serowe, to jak bym nie wiedziała, że są z serem to bym nie zgadła :D . Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Hey zrobilam paczusie wyszly bardzo dobre coprawda troche malo czuc bylo ser ale napewno nastepnym razem beda lepsze
    przepis super dziekuje bardzo i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwonka 34 · 14 lat temu
    Czesc mam zamiar zrobic te paczki wygladaja barzo pysznie ale zastanawiam sie czy moge zamiast zwyklego twarogu dodac sera takiego jak sie dodaje do sernika on juz jest gotowy i nie trzeba go mielic wielokrotnie .
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Elinko[/b] pączki są delikatnie serowe. Oczywiście, że możesz je nadziać. Ciasto jest klejące, więc najłatwiej będzie jeśli je najpierw usmażysz i następnie nadziejesz ze szprycy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elinka92 · 14 lat temu
    Witam,
    czy te pączki są bardzo serowe? Trochę jak sernik? I czy można je nadziewać? Szukam właśnie przepisu na takie pączki, ale wszystkie są bez nadzienia...