Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Przygotowuje się je jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego, ale dodatkowo dodaje się jeszcze twaróg. Twaróg jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto w środku pączków jest miękkie, sprężyste i lekko wilgotne od sera.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)
300g twarogu półtłustego
3 łyżki cukru
1/3 szklanki letniego mleka
1 łyżka masła lub margaryny
30g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Twaróg zmielić.
Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki.
Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
Pycha, rewelacyjne.Zrobiłam z serka w wiaderku, takiego na sernik. Trzeba było zwiększyć mąkę o ok 1/2 szklanki.Zrobiłam to po wyrośnięciu już, gdy ciasto okazało się zbyt rzadkie.Robiłam dwie porcje. Załączam obrazek a za przepis ukłony posyłam.
Fajnie, że Ci się przepis podoba :-) . Masz rację, ser jest tylko delikatnie wyczuwalny. Jak jadłam oryginalne pączki serowe, to jak bym nie wiedziała, że są z serem to bym nie zgadła :D . Pozdrawiam
Hey zrobilam paczusie wyszly bardzo dobre coprawda troche malo czuc bylo ser ale napewno nastepnym razem beda lepsze
przepis super dziekuje bardzo i pozdrawiam :)
Czesc mam zamiar zrobic te paczki wygladaja barzo pysznie ale zastanawiam sie czy moge zamiast zwyklego twarogu dodac sera takiego jak sie dodaje do sernika on juz jest gotowy i nie trzeba go mielic wielokrotnie .
Pozdrawiam
[b]Elinko[/b] pączki są delikatnie serowe. Oczywiście, że możesz je nadziać. Ciasto jest klejące, więc najłatwiej będzie jeśli je najpierw usmażysz i następnie nadziejesz ze szprycy.
Witam,
czy te pączki są bardzo serowe? Trochę jak sernik? I czy można je nadziewać? Szukam właśnie przepisu na takie pączki, ale wszystkie są bez nadzienia...