Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i świeżymi owocami. Owoce polane są polewą do tortów, aby ładnie się błyszczały. Jeśli taka polewa jest trudno dostępna w sklepach, można przygotować ją szybko samemu w domu.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
ok. 20 truskawek
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.
Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.
Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.
Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).
Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.
Polewa do tortów:
Składniki:
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
250ml wody lub soku owocowego
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Super wyszły
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
7 lat temu
Witam.. super szybki przepis. Mam tylko pytanie czy piecze się razem z budyniem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, zgodnie z opisem i zdjęciami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
7 lat temu
Dziękuję za odpowiedź . Już upieczone i zjedzone. Wszystkim bardzo smakowało. Dziękuję za szybki przepis ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sybilla·
10 lat temu
ile ciastek wychodzi z dwóch opakowań ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzanna·
11 lat temu
Świetny przepis. Wygląd jak z wykwintnej cukierni. Polewa dodaje uroku. Robiłam je już kilkanaście razy od kiedy odkryłam Twój przepis tego lata. Z malinami, borówkami, cudne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Klaudio[/b] tak, mogą być dowolne, inne owoce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
klaudia·
11 lat temu
czy można zastąpić truskawki innymi owocami ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dorotka·
5 lat temu
nie można
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basik·
2 lat temu
Oczywiscie ze mozna ,ja robie z brzoskwiniami z puszki oblednie pycha 🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
djors·
12 lat temu
Wyglądają obłędnie, super przepis prosty szybki i tani a takie czasami nam są potrzebne - dziś je robię i już nie mogę sie doczekać ich jedzenia :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Riko[/b] w lodówce możesz je przechowywać przez parę dni. Ciasto francuskie jest chrupiące zaraz po upieczeniu, z czasem traci swoją chrupkość.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
rika·
12 lat temu
Jak długo ciasteczka utrzymują świeżość? Nigdy nie miałam styczności z ciastem francuskim i nie wiem czy przy wysokich temperaturach po jednym dniu gdy trzymalabym je w lodowce wytrzymaja, czy nie stana sie takie oklaple?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
darekcola·
12 lat temu
[quote]Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?[/quote]
Koleżanko wystarczy zagotować troche wody ok 0,5l z ok 10/20 dkg cukru i powiedzmy łyżke może 1,5 mąki ziemniaczanej i już masz żel ,,tzw minetka '' :) można kapnąć troszke aromatu jaki lubisz żeby nie było takie bez smaku :) pozdrawiam darekcola
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Natalio[/b] możesz z niej zrezygnować. Ona jest właściwie po to, aby całość się ładnie świeciła.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
12 lat temu
Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sasia·
15 lat temu
Twoje przepisy przyprawiaja mnie o zawrot glowy :)
to wyglada bossko musze zrobic i toszybko!!!
pozdrawiam pa