Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

17 Komentarzy

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i świeżymi owocami. Owoce polane są polewą do tortów, aby ładnie się błyszczały. Jeśli taka polewa jest trudno dostępna w sklepach, można przygotować ją szybko samemu w domu.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
  • ok. 20 truskawek
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.

2

  1. Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.

3

  1. Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.

45

  1. Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).

6

  1. Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C.
  3. Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
  4. Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.

Polewa do tortów:

Składniki:

  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 250ml wody lub soku owocowego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
  2. Gotować ok. 0,5 - 1 minuty, aż całość zgęstnieje.
  3. Ciepłą polewę rozłożyć łyżką na ciastkach.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 30 min.
porcje

Ilość sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Super wyszły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    Witam.. super szybki przepis. Mam tylko pytanie czy piecze się razem z budyniem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, zgodnie z opisem i zdjęciami.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 6 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź . Już upieczone i zjedzone. Wszystkim bardzo smakowało. Dziękuję za szybki przepis ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sybilla · 9 lat temu
    ile ciastek wychodzi z dwóch opakowań ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 10 lat temu
    Świetny przepis. Wygląd jak z wykwintnej cukierni. Polewa dodaje uroku. Robiłam je już kilkanaście razy od kiedy odkryłam Twój przepis tego lata. Z malinami, borówkami, cudne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Klaudio[/b] tak, mogą być dowolne, inne owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 10 lat temu
    czy można zastąpić truskawki innymi owocami ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      dorotka · 4 lat temu
      nie można
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Basik · 1 lat temu
        Oczywiscie ze mozna ,ja robie z brzoskwiniami z puszki oblednie pycha 🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    djors · 11 lat temu
    Wyglądają obłędnie, super przepis prosty szybki i tani a takie czasami nam są potrzebne - dziś je robię i już nie mogę sie doczekać ich jedzenia :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Riko[/b] w lodówce możesz je przechowywać przez parę dni. Ciasto francuskie jest chrupiące zaraz po upieczeniu, z czasem traci swoją chrupkość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    rika · 11 lat temu
    Jak długo ciasteczka utrzymują świeżość? Nigdy nie miałam styczności z ciastem francuskim i nie wiem czy przy wysokich temperaturach po jednym dniu gdy trzymalabym je w lodowce wytrzymaja, czy nie stana sie takie oklaple?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    darekcola · 11 lat temu
    [quote]Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?[/quote]
    Koleżanko wystarczy zagotować troche wody ok 0,5l z ok 10/20 dkg cukru i powiedzmy łyżke może 1,5 mąki ziemniaczanej i już masz żel ,,tzw minetka '' :) można kapnąć troszke aromatu jaki lubisz żeby nie było takie bez smaku :) pozdrawiam darekcola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Natalio[/b] możesz z niej zrezygnować. Ona jest właściwie po to, aby całość się ładnie świeciła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sasia · 13 lat temu
    Twoje przepisy przyprawiaja mnie o zawrot glowy :)
    to wyglada bossko musze zrobic i toszybko!!!
    pozdrawiam pa