Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i świeżymi owocami. Owoce polane są polewą do tortów, aby ładnie się błyszczały. Jeśli taka polewa jest trudno dostępna w sklepach, można przygotować ją szybko samemu w domu.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
ok. 20 truskawek
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.
Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.
Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.
Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).
Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.
Polewa do tortów:
Składniki:
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
250ml wody lub soku owocowego
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
Świetny przepis. Wygląd jak z wykwintnej cukierni. Polewa dodaje uroku. Robiłam je już kilkanaście razy od kiedy odkryłam Twój przepis tego lata. Z malinami, borówkami, cudne.
Jak długo ciasteczka utrzymują świeżość? Nigdy nie miałam styczności z ciastem francuskim i nie wiem czy przy wysokich temperaturach po jednym dniu gdy trzymalabym je w lodowce wytrzymaja, czy nie stana sie takie oklaple?
[quote]Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?[/quote]
Koleżanko wystarczy zagotować troche wody ok 0,5l z ok 10/20 dkg cukru i powiedzmy łyżke może 1,5 mąki ziemniaczanej i już masz żel ,,tzw minetka '' :) można kapnąć troszke aromatu jaki lubisz żeby nie było takie bez smaku :) pozdrawiam darekcola