Miękkie, wilgotne drożdżówki z dużą ilością nadzienia. Drożdżówki wypełnione są po brzegi masą makową, a na wierzchu przykryte jeszcze dodatkowo kleksem z masy serowej. Takie drożdżówki lubimy najbardziej.
Składniki na ok. 30 sztuk: Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
250ml mleka
2 jajka
60g miękkiego masła
60g cukru
½ łyżeczki soli
Masa makowa:
250g suchego maku (może być już zmielony)
100g cukru
1 łyżeczka miękkiego masła lub margaryny
1 białko
pół szklanki drobno posiekanych bakalii
Masa serowa:
250g twarogu półtłustego, z wiaderka lub quarku
1 żółtko
18g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku
50g roztopionego masła (tylko w przypadku zwartego twarogu półtłustego)
35g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Odlać nadmiar płynu, jeśli cały nie wsiąknął i zmielić mak dwukrotnie. (Zmielonego maku już nie mielimy).
Przygotować masę serową. Twaróg wymieszać z żółtkiem, budyniem, masłem (tylko w przypadku gęstego twarogu półtłustego) i cukrem pudrem na jednolitą masę.
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać 2 jajka, masło, resztę cukru, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Jeśli będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki).
Mak wymieszać z cukrem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie do maku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt lub kwadrat na blacie posypanym mąką (najlepiej w dwóch partiach, bo ciasta jest dużo). Z ciasta wykrawać kwadraty o wielkości ok. 10x 10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć masę makową tak, aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić puste miejsce w środku (patrz zdjęcie). Dwa przeciwległe rogi zawinąć do środka.
Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku nałożyć kleks z masy serowej. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Wyglądają cudownie. Ale czy można wykorzystać gotową mase makową? Mam w domu całą puszkę i chciałabym ją wykorzystać a te drożdżówki chodzą juz dawno za mną:)Pozdrawiam
mam pytanie: w 6 punkcie napisane jest, żeby dodać budyń. Ale taki już gotowy, nie proszek, tak? Może to się wydaje trochę śmieszne, że o to pytam, ale jestem początkującą "kucharką" i wolę się upewnić ;P
[quote][b]Kwiatuszku[/b] dżem raczej wypłynie. Jeśli chcesz zrezygnować z maku, to daj w jego miejsce masę serową a na środek (w miejsce sera) kleks z dżemu, a jeszcze lepiej z marmolady (jest gęstsza).[/quote]
Ekstra super dzięki :_ Coś mi się zdaję, że będe tu częściej zaglądać :) ahhh te slodkosci :* pozdrawiam cieplutko
[b]Kwiatuszku[/b] dżem raczej wypłynie. Jeśli chcesz zrezygnować z maku, to daj w jego miejsce masę serową a na środek (w miejsce sera) kleks z dżemu, a jeszcze lepiej z marmolady (jest gęstsza).
Drozdzowki sa pyszne! Troche sie martwilam ze nie wyjda bo czesto Australijskie skladniki sie roznia od Polskich - ale napewno bedziemy je robic jeszce raz. Nie mialam swierzego maku wiec urzylam mak z puszki. Dziecia bardzo smakuja a mi sie przypomina smak drozdzowek z Polski. Dziekuje za przepis i polecam.