Drożdżówki z serem i makiem

11 Komentarzy

Drożdżówki z serem i makiem

Miękkie, wilgotne drożdżówki z dużą ilością nadzienia. Drożdżówki wypełnione są po brzegi masą makową, a na wierzchu przykryte jeszcze dodatkowo kleksem z masy serowej. Takie drożdżówki lubimy najbardziej.

Składniki na ok. 30 sztuk:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 60g miękkiego masła
  • 60g cukru
  • ½ łyżeczki soli

Masa makowa:

  • 250g suchego maku (może być już zmielony)
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka miękkiego masła lub margaryny
  • 1 białko
  • pół szklanki drobno posiekanych bakalii

Masa serowa:

  • 250g twarogu półtłustego, z wiaderka lub quarku
  • 1 żółtko
  • 18g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku
  • 50g roztopionego masła (tylko w przypadku zwartego twarogu półtłustego)
  • 35g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Odlać nadmiar płynu, jeśli cały nie wsiąknął i zmielić mak dwukrotnie. (Zmielonego maku już nie mielimy).
  2. Przygotować masę serową. Twaróg wymieszać z żółtkiem, budyniem, masłem (tylko w przypadku gęstego twarogu półtłustego) i cukrem pudrem na jednolitą masę.
  3. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Następnie dodać 2 jajka, masło, resztę cukru, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Jeśli będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki).
  5. Mak wymieszać z cukrem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie do maku.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt lub kwadrat na blacie posypanym mąką (najlepiej w dwóch partiach, bo ciasta jest dużo). Z ciasta wykrawać kwadraty o wielkości ok. 10x 10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć masę makową tak, aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić puste miejsce w środku (patrz zdjęcie). Dwa przeciwległe rogi zawinąć do środka.

2

3

4

5

  1. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku nałożyć kleks z masy serowej. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 20- 25 minut
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Drożdżówki z serem i makiem

Drożdżówki z serem i makiem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    A czy można je piec w piekarniku gazowym bez termoobiegu? W takiej temp i jak długo i czy jak odpocząć je na drugą stronę to nadzienie nie wyleci?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Izo[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    Wyglądają cudownie. Ale czy można wykorzystać gotową mase makową? Mam w domu całą puszkę i chciałabym ją wykorzystać a te drożdżówki chodzą juz dawno za mną:)Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosieńka · 12 lat temu
    No to dobrze, że zapytalam ;) dziękuję bardzo, mam nadzieje, że będą tak pyszne jak ladnie wygladaja ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Gosieńko[/b] dodaj pół budyniu w proszku.
    Jeśli należałoby dodać ugotowany budyń, to napisałabym wcześniej, żeby ugotować budyń ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosieńka · 12 lat temu
    mam pytanie: w 6 punkcie napisane jest, żeby dodać budyń. Ale taki już gotowy, nie proszek, tak? Może to się wydaje trochę śmieszne, że o to pytam, ale jestem początkującą "kucharką" i wolę się upewnić ;P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kwiatuszek2104 · 12 lat temu
    [quote][b]Kwiatuszku[/b] dżem raczej wypłynie. Jeśli chcesz zrezygnować z maku, to daj w jego miejsce masę serową a na środek (w miejsce sera) kleks z dżemu, a jeszcze lepiej z marmolady (jest gęstsza).[/quote]
    Ekstra super dzięki :_ Coś mi się zdaję, że będe tu częściej zaglądać :) ahhh te slodkosci :* pozdrawiam cieplutko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kwiatuszku[/b] dżem raczej wypłynie. Jeśli chcesz zrezygnować z maku, to daj w jego miejsce masę serową a na środek (w miejsce sera) kleks z dżemu, a jeszcze lepiej z marmolady (jest gęstsza).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kwiatuszek2104 · 12 lat temu
    Ale śliczne drożdżówki, wlasnie takich szukam, czy mogę zamiast maku dać dżem ? Pozdrawiam gorąco :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Agato[/b] proszę bardzo. Zgadzam się, drożdżówki smakują jak z polskiej cukiernii ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 13 lat temu
    Drozdzowki sa pyszne! Troche sie martwilam ze nie wyjda bo czesto Australijskie skladniki sie roznia od Polskich - ale napewno bedziemy je robic jeszce raz. Nie mialam swierzego maku wiec urzylam mak z puszki. Dziecia bardzo smakuja a mi sie przypomina smak drozdzowek z Polski. Dziekuje za przepis i polecam.