
Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.
Składniki na 10 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 220 ml mleka, lekko ciepłego
 - 20 g świeżych drożdży
 - ½ łyżeczki soli
 - 40 g masła
 - 375 g mąki pszennej (+ trochę do posypania blatu)
 - 3 łyżki cukru
 
Nadzienie:
- krem orzechowo- czekoladowego np. nutella
 
Do posmarowania:
- 1 żółtko
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. szklanką mąki (ok. 150 g). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
 - Przygotować ciasto drożdżowe: Masło roztopić. Odstawić na bok. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn i lekko ciepłe lub chłodne masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
 - Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
 

- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrągły placek. Pociąć na 10 trójkątów (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć kopiatą łyżeczką kremu orzechowo- czekoladowego. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta i lekko wygiąć, tworząc rogalik.
 

- Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
 - W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C, grzałka góra- dół.
 

- Rogaliki posmarować rozkłóconym żółtkiem.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, aż ładnie się zarumienią.
 
Uwaga:
- Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.
 
Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: wunderkessel.de
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 10  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 