Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.
Składniki na 10 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
220 ml mleka, lekko ciepłego
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
40 g masła
375 g mąki pszennej (+ trochę do posypania blatu)
3 łyżki cukru
Nadzienie:
krem orzechowo- czekoladowego np. nutella
Do posmarowania:
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. szklanką mąki (ok. 150 g). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Przygotować ciasto drożdżowe: Masło roztopić. Odstawić na bok. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn i lekko ciepłe lub chłodne masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrągły placek. Pociąć na 10 trójkątów (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć kopiatą łyżeczką kremu orzechowo- czekoladowego. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta i lekko wygiąć, tworząc rogalik.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C, grzałka góra- dół.
Rogaliki posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, aż ładnie się zarumienią.
Uwaga:
Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.
Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: wunderkessel.de
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aldona·
2 miesięcy temu
Robiłam rogaliki z kilku przepisów z internetu i ten najbardziej mi posmakował wiec kradnę do przepisnika :) pyszne, mięciutkie, leciutkie! Wypchałam budyniem pistacjowym. Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
1 lat temu
Wyszły pyszne ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
2 lat temu
Ile sztuk wychodzi z jednej porcji?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
ok. 10.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Róża·
2 lat temu
Wypróbowałam przepis! Wyszły naprawdę dobre! 😍Dodałam trochę tartej skórki z cytryny i cukier waniliowy żeby podkreślić lepiej smak! Rogaliki wyszły puszyste i chrupiące na zewnątrz, naprawdę bardzo smaczne. Zrobiłam 8 z powidłami śliwkowymi i 8 z powidłami morelowymi. Upiekłam je na 15 minut w piekarniku elektrycznym na 190 stopni (tylko dół) a potem na minutę tylko górę żeby wyszły złociste. Polecam też przed jedzeniem podgrzać je na patelni i potem posypać cukrem pudrem. 😋😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Róża ·
2 lat temu
Zrobiłam drugi raz!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
Wyszły pyszne tylko trochę ciemne, następnym razem spróbuję w niższej temperaturze :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Rogaliki wyszły obłędne 🥰🥰🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia ·
3 lat temu
A jak przechowywac rogaliki? W lodówce? Ile dni?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Im świeższe tym lepsze. Ja trzymam w worku, w temperaturze pokojowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
3 lat temu
Jak widac samo zdjęcie mowi za siebie😂posmarowane żółtkiem to te ciemne, a mlekiem to te jasne😂🤪i piekłam 15 min
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
3 lat temu
Rogaliki sa przepyszne! Ale nie polecam posmarować mlekiem tylko jak w przepisie jest żółtkiem to żółtkiem!!!🥰🥰🥰🥰! Mlekiem sa bardzo blade jak widac🤣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Świetny przepis, ale czy tylko ja je piekę w 190 na 10 minut?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
3 lat temu
Piekarnik góra - dół, 190 stopni u mnie też się sprawdza. Rogaliki wychodzą naprawdę pyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta ·
3 lat temu
Jeszcze jedną modyfikacje, jaką wprowadziłam to smaruje je mlekiem zamiast jajka, są wtedy jasne z wierzchu 😊p
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Pyszne rogaliki. Moje z polewą czekaladową 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
Długo szukałam idealnego przepisu na takie drożdżówki i w końcu znalazłam! Te rogaliki są świetne! Pięknie wyglądają, są puszyste i co najważniejsze przepyszne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
4 lat temu
Czy mogą być suche drożdże zamiast świeżych a jeśli tak to ile gram tych suchych
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, 1 paczuszka 7 gram.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
W jakiej temperaturze i czasie piec dwie blachy naraz z termoobiegiem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Ustawiłabym 200 stopni, czas ten sam. Proszę je obserwować ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Rogaliki są super pyszne 🥰 polecam przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
4 lat temu
Wyszły przepyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nat·
5 lat temu
Bardzo dziękuję za przepis, zrobiłam z marmoladą, wyszły pyszne🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
5 lat temu
Ile czasu powinien rosnąć zaczyn?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Do czasu, aż mocno podrośnie. Zazwyczaj trwa to w ciepłym miejscu ok. 10- 15 minut.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza ·
5 lat temu
Powiem tak : uwielbiamy! Trochę więcej mąki, soli i cukru tylko muszę zawsze dodawać , ale to każdy przy wyrabianiu widzi :). Zawsze wychodza pyszne, zazwyczaj robię z czekoladą i szynka parmenska i serem- oba warianty pyszne! Dziękuję za przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Przepis fantastyczny! Ciasto robiłam w maszynie do wypieku chleba - dodałam płaską łyżeczkę suszonych drożdży, wszystkie składniki wrzuciłam po prostu do maszyny. Wyszły przepyszne i mięciutkie. Ciasto przekroiłam na pół i dopiero wałkowałam w koła, a rogaliki byłybardzo duże, można spokojnie pokroić na 3 i wtedy wykrawać te 10 trójkątów.