Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.
Składniki na 10 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
220 ml mleka, lekko ciepłego
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
40 g masła
375 g mąki pszennej (+ trochę do posypania blatu)
3 łyżki cukru
Nadzienie:
krem orzechowo- czekoladowego np. nutella
Do posmarowania:
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. szklanką mąki (ok. 150 g). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Przygotować ciasto drożdżowe: Masło roztopić. Odstawić na bok. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn i lekko ciepłe lub chłodne masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrągły placek. Pociąć na 10 trójkątów (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć kopiatą łyżeczką kremu orzechowo- czekoladowego. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta i lekko wygiąć, tworząc rogalik.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C, grzałka góra- dół.
Rogaliki posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, aż ładnie się zarumienią.
Uwaga:
Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.
Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: wunderkessel.de
Wypróbowałam przepis! Wyszły naprawdę dobre! 😍Dodałam trochę tartej skórki z cytryny i cukier waniliowy żeby podkreślić lepiej smak! Rogaliki wyszły puszyste i chrupiące na zewnątrz, naprawdę bardzo smaczne. Zrobiłam 8 z powidłami śliwkowymi i 8 z powidłami morelowymi. Upiekłam je na 15 minut w piekarniku elektrycznym na 190 stopni (tylko dół) a potem na minutę tylko górę żeby wyszły złociste. Polecam też przed jedzeniem podgrzać je na patelni i potem posypać cukrem pudrem. 😋😋
Długo szukałam idealnego przepisu na takie drożdżówki i w końcu znalazłam! Te rogaliki są świetne! Pięknie wyglądają, są puszyste i co najważniejsze przepyszne :)
Powiem tak : uwielbiamy! Trochę więcej mąki, soli i cukru tylko muszę zawsze dodawać , ale to każdy przy wyrabianiu widzi :). Zawsze wychodza pyszne, zazwyczaj robię z czekoladą i szynka parmenska i serem- oba warianty pyszne! Dziękuję za przepis :)
Przepis fantastyczny! Ciasto robiłam w maszynie do wypieku chleba - dodałam płaską łyżeczkę suszonych drożdży, wszystkie składniki wrzuciłam po prostu do maszyny. Wyszły przepyszne i mięciutkie. Ciasto przekroiłam na pół i dopiero wałkowałam w koła, a rogaliki byłybardzo duże, można spokojnie pokroić na 3 i wtedy wykrawać te 10 trójkątów.
Czy korzystając z drożdży instant trzeba je najpierw rozpuścić w mleku? Pytam bo do tej pory zawsze używałem świeżych.
Czy 6 g drożdży instant to nie za mało? Bo w innym przepisie na tej stronie znalazłem proporcje, że albo 24 g świeżych, albo 12 g instant - przepis dotyczył chyba jakichś bułeczek drożdżowych. Czyli w tym przypadku należałoby dodać około 10 g drożdży instant. Dobrze kombinuje?
Drożdże instant miesza się z mąką, nie ma potrzeby robienia zaczynu. Powinno pisać z tyłu na opakowaniu. Ja przyjmuję przelicznik: 7 g drożdży instant = 25 g świeżych. (Oczywiście można dodać trochę więcej. Niektórzy przyjmują, że drożdży świeżych należy dać dwa razy więcej niż intant, ale spokojnie wystarcza tak jak w moim przeliczniku). Jeśli użyjemy więcej drożdży to ciasto szybkiej wyrośnie, ale należy nie przesadzać, bo jak przesadzimy to smaku drożdży może być wyczuwalny ;)