Rogaliki maślane

65 Komentarzy
Rogaliki maślane

Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.

Składniki na 10 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 220 ml mleka, lekko ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 375 g mąki pszennej (+ trochę do posypania blatu)
  • 3 łyżki cukru

Nadzienie:

  • krem orzechowo- czekoladowego np. nutella

Do posmarowania:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. szklanką mąki (ok. 150 g). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Przygotować ciasto drożdżowe: Masło roztopić. Odstawić na bok. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn i lekko ciepłe lub chłodne masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

2

  1. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrągły placek. Pociąć na 10 trójkątów (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć kopiatą łyżeczką kremu orzechowo- czekoladowego. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta i lekko wygiąć, tworząc rogalik.

3

  1. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C, grzałka góra- dół.

4

  1. Rogaliki posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, aż ładnie się zarumienią.

Uwaga:

  • Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.

Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: wunderkessel.de

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Rogaliki maślane Rogaliki maślane
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 miesięcy temu
    Wyszły pyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Ile sztuk wychodzi z jednej porcji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 1 lat temu
    Wypróbowałam przepis! Wyszły naprawdę dobre! 😍Dodałam trochę tartej skórki z cytryny i cukier waniliowy żeby podkreślić lepiej smak! Rogaliki wyszły puszyste i chrupiące na zewnątrz, naprawdę bardzo smaczne. Zrobiłam 8 z powidłami śliwkowymi  i 8 z powidłami morelowymi. Upiekłam je na 15 minut w piekarniku elektrycznym na 190 stopni (tylko dół) a potem na minutę tylko górę żeby wyszły złociste. Polecam też przed jedzeniem podgrzać je na patelni i potem posypać cukrem pudrem. 😋😋 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Wyszły pyszne tylko trochę ciemne, następnym razem spróbuję w niższej temperaturze :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Rogaliki wyszły obłędne 🥰🥰🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    A jak  przechowywac rogaliki? W lodówce? Ile dni? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Jak widac samo zdjęcie mowi za siebie😂posmarowane żółtkiem to te ciemne, a mlekiem to te jasne😂🤪i piekłam 15 min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Rogaliki sa przepyszne! Ale nie polecam posmarować mlekiem tylko jak w przepisie jest żółtkiem to żółtkiem!!!🥰🥰🥰🥰! Mlekiem sa bardzo blade jak widac🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Świetny przepis, ale czy tylko ja je piekę w 190 na 10 minut?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 2 lat temu
      Piekarnik góra - dół, 190 stopni u mnie też się sprawdza. Rogaliki wychodzą naprawdę pyszne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 2 lat temu
      Jeszcze jedną modyfikacje, jaką wprowadziłam to smaruje je mlekiem zamiast jajka, są wtedy jasne z wierzchu 😊p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Pyszne rogaliki. Moje z polewą czekaladową 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Długo szukałam idealnego przepisu na takie drożdżówki i w końcu znalazłam! Te rogaliki są świetne! Pięknie wyglądają, są puszyste i co najważniejsze przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Czy mogą być suche drożdże zamiast świeżych a jeśli tak to ile gram tych suchych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    W jakiej temperaturze i czasie piec dwie blachy naraz z termoobiegiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Rogaliki są super pyszne 🥰 polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Wyszły przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nat · 3 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis, zrobiłam z marmoladą, wyszły pyszne🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Ile czasu powinien rosnąć zaczyn?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Do czasu, aż mocno podrośnie. Zazwyczaj trwa to w ciepłym miejscu ok. 10- 15 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Powiem tak : uwielbiamy! Trochę więcej mąki, soli i cukru tylko muszę zawsze dodawać , ale to każdy przy wyrabianiu widzi :). Zawsze wychodza pyszne, zazwyczaj robię z czekoladą i szynka parmenska i serem- oba warianty pyszne! Dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Przepis fantastyczny! Ciasto robiłam w maszynie do wypieku chleba - dodałam płaską łyżeczkę suszonych drożdży, wszystkie składniki wrzuciłam po prostu do maszyny. Wyszły przepyszne i mięciutkie. Ciasto przekroiłam na pół i dopiero wałkowałam w koła, a rogaliki byłybardzo duże, można spokojnie pokroić na 3 i wtedy wykrawać te 10 trójkątów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysiek · 6 lat temu
    Czy korzystając z drożdży instant trzeba je najpierw rozpuścić w mleku? Pytam bo do tej pory zawsze używałem świeżych.
    Czy 6 g drożdży instant to nie za mało? Bo w innym przepisie na tej stronie znalazłem proporcje, że albo 24 g świeżych, albo 12 g instant - przepis dotyczył chyba jakichś bułeczek drożdżowych. Czyli w tym przypadku należałoby dodać około 10 g drożdży instant. Dobrze kombinuje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Drożdże instant miesza się z mąką, nie ma potrzeby robienia zaczynu. Powinno pisać z tyłu na opakowaniu. Ja przyjmuję przelicznik: 7 g drożdży instant = 25 g świeżych. (Oczywiście można dodać trochę więcej. Niektórzy przyjmują, że drożdży świeżych należy dać dwa razy więcej niż intant, ale spokojnie wystarcza tak jak w moim przeliczniku). Jeśli użyjemy więcej drożdży to ciasto szybkiej wyrośnie, ale należy nie przesadzać, bo jak przesadzimy to smaku drożdży może być wyczuwalny ;)