Amerykany w kształcie zajączków
Ciastka amerykany udekorowane jako zajączki. Idealne na Wielkanoc. Bardzo smaczne, miękkie i puszyste ciasto, polane lukrem. Dekoracja zrobiona jest z masy marcepanowej i roztopionej czekolady.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
- 100g masła (lub margaryny)
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Lukier:
- 200g cukru pudru
- 3-5 łyżek soku z cytryny
Dekoracja:
- 40g cukru pudru
- 100g masy marcepanowej
- 50g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 2 woreczki do mrożenia
Sposób przygotowania:
- Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na jasną, gładką masę. Dalej miksując, dodać stopniowo po jednym jajku.
- Mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku wymieszać w osobnej miseczce.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę i mleko.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przy pomocy dwóch łyżek wyłożyć 12 kleksów. Z nich uformować okrągłe placuszki. (Jeśli ciasto będzie kleiło się do łyżki, można ją zamoczyć w wodzie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować lukier. Cukier puder i 2-3 łyżki soku z cytryny rozetrzeć na gładką masę. Jedną łyżkę gotowego lukru przełożyć do woreczka do mrożenia. Odstawić na bok. (Będzie potrzebny do przyklejenia uszu).
- Pozostały lukier rozmieszać jeszcze z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Płaską stronę ciastek posmarować lukrem.
- Przygotować dekorację. Cukier puder zagnieść z masą marcepanową. Masę marcepanową rozwałkować. (Blat posypać najpierw odrobiną cukru pudru, aby masa się do niego nie przykleiła). Z masy marcepanowej uformować uszy. Odciąć koniec woreczka, w którym jest lukier. Lukrem smarować uszy i przyklejać je do ciastek.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do drugiego woreczka do mrożenia, obciąć jeden koniec tak, aby powstała mała dziurka i zrobić wąsy i buzię.
Uwaga:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Rezepte pur”.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość sztuk: |
12 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 48241
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!