Ślimaczki drożdżowe
Przepis na proste, miękkie, drożdżowe bułeczki - ślimaczki z budyniem i rodzynkami.
Składniki na ok. 22 sztuki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 220 ml mleka
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ łyżeczki soli
Budyń:
- 100 g rodzynek
- 250 ml mleka
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem, wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
- 1 czubata łyżka cukru (20g)
- 80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche
Lukier:
- ok. 100 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, płynne masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować budyń: ½ opakowania budyniu ugotować w 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i jogurt. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, krótko mieszając co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.
- Na cieście rozłożyć budyń, pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.
- Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3 cm. Ślimaki układać na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).
- Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
- Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 22 sztuki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 220 g mleka, temperatura pokojowa
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ łyżeczki soli
Budyń:
- 100 g rodzynek
- 250 g mleka
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
- 1 czubata łyżka cukru (20g)
- 80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche
Lukier:
- ok. 100 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
- Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować budyń: Mleko, cukier i budyń w proszku włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
- Dodać jogurt i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
- Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 6.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba sztuk: |
ok. 22 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 275100
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.