Przepis na proste, miękkie, drożdżowe bułeczki - ślimaczki z budyniem i rodzynkami.
Składniki na ok. 22 sztuki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
220 ml mleka
100 g cukru
80 g masła
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ łyżeczki soli
Budyń:
100 g rodzynek
250 ml mleka
20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem, wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
1 czubata łyżka cukru (20g)
80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche
Lukier:
ok. 100 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, płynne masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować budyń: ½ opakowania budyniu ugotować w 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i jogurt. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, krótko mieszając co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.
Na cieście rozłożyć budyń, pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.
Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3 cm. Ślimaki układać na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).
Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 22 sztuki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
220 g mleka, temperatura pokojowa
100 g cukru
80 g masła
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ łyżeczki soli
Budyń:
100 g rodzynek
250 g mleka
20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
1 czubata łyżka cukru (20g)
80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche
Lukier:
ok. 100 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować budyń: Mleko, cukier i budyń w proszku włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
Dodać jogurt i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 6.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Bardzo dobry przepis 👍Tak mozna wiecej budyniu i dla niedoswiadczonych jak ja, temperatura pieczenia 200° bez termoobiegu 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
6 lat temu
Zrobiłam Te drożdżówki z jabłkami są wspaniałe ,gorąco polecam (clap)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
8 lat temu
Właśnie upiekłam są rewelacyjne, i robiłam z drożdży suchych bo świeżych nie miałam, a budyniem dwa tylko z 750 ml mleka .Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
10 lat temu
Przepyszne ślimaczki.Ja robiłam je z jabłkami i cynamonem oraz na ostro z keczupem i żółtym serem.Bardzo szybko znikły. :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Angeliko[/b] rolada nie nadaje się do mrożenia przed pieczeniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
10 lat temu
A czy nie rozpadnie sie to ciasto podczas krojenia???;p Mozna wlozyc ta rolade do zamrazalki na jakas godz??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
11 lat temu
Właśnie upiekłam, są przepyszne. Zamiast śmietanki do budyniu dodałam trochę masła.Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
11 lat temu
Zrobiłam dziś te drożdżówki, pycha! Rodzynki zamieniłam na brzoskwinie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Przepis genialny - bardzo fajnie wyszły i są pyszne. polecam :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jaa·
11 lat temu
2 razy robiłam drożdżówki z tego przepisu i 2 razy mi nie wyszły bo ciasto nie wyrosło. pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sandra·
11 lat temu
Slimaczki bardzo dobre I latwe do zrobienia! Moim zdaniem wiecej budyniu mozna dodac. Nastepnym razem przygotuje caly budyn. Dziekuje za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
natalusia·
11 lat temu
Slimaczki robie raz na tydzien albo I czesciej :) najlepsze z tartym jabluszkiem I cynamonem ale swietne sa tez z samym cynamonem.. a ostatnio zrobilam na ostro z koncentraten, paroweczka I posypane zoltym serem .. pycha
slimaczki wlasnie wyciagnelam z pieca i juz jednego skosztowalam... sa pyszne poprostu mniammm!!!
Wszystko ladnie wyszko ciasto i budyn sie tez udaly, troche przy krojeniu bylo paprani, ale efekt koncowy jest super. Polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Magdo[/b] To gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Możesz dać twaróg z wiaderka, gęsty jogurt naturalny lub skyr.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
Witam!!Bardzo mi się podoba Twój przepis!!Ale dopiero zaczynam eksperymenty w kuchni i mam pytanie co to jest "crem fraiche"i czy można go zastapic??Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwcia·
12 lat temu
Właśnie zajadam jeszcze cieplutkie;) Mmm wyszły pyszne;) polecam ten przepis :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Joanno[/b] nic się nie zwarzy 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Stasiak·
12 lat temu
Witam,a skąd wiadomo która śmietana się nie zważy?Czy mogłaby podać mi Pani jakąś konkretną nazwę lub firmę dostępną w zwykłych supermarketach?
Pozdrawiam