Kurczaczki wielkanocne
Drożdżowe, słodkie bułeczki w kształcie kurczaczka wielkanocnego.
Składniki:
- 200ml mleka
- 42g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50g miękkiego masła
- 2 jajka
- 12 sztuk migdałów bez skórki (w przypadku migdałów ze skórką, zalać je wrzącą wodą, pozostawić na chwilę i ściągnąć skórkę)
- 24 rodzynki
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać mąkę, cukier, sól, masło i jedno jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut.
- Ciasto przykryć i pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto jeszcze raz wyrobić.
- Uformować 12 dużych kulek (około 60g) i 12 małych (około 20g). duże kule ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem so pieczenia. Można uformować w nich ogon i skrzydełka. Z małych kulek zrobić głowy. Na środku dużej kulki zrobić wgłębienie i wsadzić w nie głowę (najlepiej głowę uformować w kształcie kręgla i czubek kręgla wsadzić do dziury w dużej kulce). Dobrze wcisnąć.
- Z migdałów zrobić dzióbki, a z rodzynek oczka.
- Gotowe kurczaczki przykryć i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
- Kolejno posmarować je rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Przepis pochodzi z niemieckiej gazety "Rezepte pur".
Czas przygotowania: |
około 50 min. | |
Czas pieczenia: |
około 30 min. | |
Liczba sztuk: |
12 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 30573
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!