
Klasyczne, parzone ciasto z kisielem wiśniowym i bitą śmietaną. Lekkie, puszyste i delikatne.
Składniki:
- 125ml mleka
 - 200g mąki pszennej
 - 100g masła
 - 4 jajka
 - 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
 - 1 łyżka cukru
 - 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
 - 125g gorzkiej czekolady
 - 25g masła
 - 300g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 opakowanie śmietan-fix
 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
 - szczypta soli
 
Sposób przygotowania:
- Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą).
 - Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
 - Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
 

- Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec ok. 25 minut w temperaturze 220°C.
 - Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
 - Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
 - Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
 - Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
 - Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).
 
Uwaga: Mnie pozostało sporo niewykorzystanego kisielu wiśniowego.
Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 60 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 25 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
około 30 min. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
około 16 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | |
| Wartości odżywcze (porcja): | 
 320 kcal, Białko: 5g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 29g  | 

