Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

17 Komentarzy

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Klasyczne, parzone ciasto z kisielem wiśniowym i bitą śmietaną. Lekkie, puszyste i delikatne.

Składniki:

  • 125ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą). 
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
  3. Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia. 
  4. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.

02

  1. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec ok. 25 minut w temperaturze 220°C.
  2. Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
  5. Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
  6. Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).

Uwaga: Mnie pozostało sporo niewykorzystanego kisielu wiśniowego.

Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal, Białko: 5g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 29g

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 6 lat temu
    Mam pytanie, czy na pewno do przygotowania ciasta trzeba dodać 125ml mleka i 125ml wody? Pytam się, ponieważ to chyba jedyny przepis na ciasto ptysiowe, gdzie dodajemy mleko :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, ja dodaję mleko, pół na pół z wodą. Można również dodać samą wodę lub też samo mleko :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 11 lat temu
    Cudowny przepis !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kamilo[/b] jest podane pod przepisem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 11 lat temu
    Witam,
    Mam pytanie ile ptysi wychodzi z podanych składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    Łał ale dobre niebo w gembie :D :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patji102 · 11 lat temu
    Pyszny przepis robiłam w tamtym tygodniu wyszły rewelacyjne moje dzieci je uwielbiają. :D
    Pozdrawiam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] powiedziałabym, że eksperyment się powiódł ;-) Przełożone ptysie wytrzymują ok. 4 godz, a później niestety miękną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Wankowicz · 11 lat temu
    Kiedyś robiłam te małe cudeńka z tego właśnie przepisu 8) Były przepyszne wyszły mi jak te ze zdjęć Joanny, połączenie smaków jest idealne, ta czekolada pod wisniami dodaje smaczku. Zrobiłam je na próbę bo chciałam wiedziec ile może poleżeć ciasto parzone przełożone kremem w lodówce-eksperyment się nie powiódł gdyż ptysie zniknęły pierwszego dnia... :cry: a ja nadal nie wiem ile można je przechowywac bez obawy że ciasto się rozmoknie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] naczynie musi być odkryte. Chodzi o to, aby woda parowała. Nalej wody na dno naczynia tak na ok. 1- 2cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    bardzo podoba mi się ten przepis, jednak mam pytanie :-) czy naczynie żaroodporne ma być przykryte i ile tej wody wlać? 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ano[/b] tak, możesz użyć porzeczek, a wiśnie w kompocie dostaniesz w każdym supermarkecie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 12 lat temu
    witam, ptysie wyglądają pysznie :) czy można zamiast wiśni wziąć porzeczki z własnych przetworów? :)
    Jeśli nie, czy potrzebne wiśnie można dostać gdzieś w sklepie??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Ptysie przepyszne :) robiaam dziś i nikt nie chcia mi uwierzyć, że sama je pieklam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Nato[/b] jak przekroisz ptysia to dolną część posmaruj czekoladą. Gdy zastygnie nałóż kisiel wiśniowy i później bitą śmietaną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nata · 12 lat temu
    czy dobrze rozumiem, że na spody wykładamy ten kisiel wiśniowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalka · 14 lat temu
    Pyszny przepis, piekłam je przedwczoraj wyszło super!!!Pozdrowienia