Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą).
Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec ok. 25 minut w temperaturze 220°C.
Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
7 lat temu
Mam pytanie, czy na pewno do przygotowania ciasta trzeba dodać 125ml mleka i 125ml wody? Pytam się, ponieważ to chyba jedyny przepis na ciasto ptysiowe, gdzie dodajemy mleko :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, ja dodaję mleko, pół na pół z wodą. Można również dodać samą wodę lub też samo mleko :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
12 lat temu
Cudowny przepis !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Kamilo[/b] jest podane pod przepisem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
12 lat temu
Witam,
Mam pytanie ile ptysi wychodzi z podanych składników?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
12 lat temu
Łał ale dobre niebo w gembie :D :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
patji102·
12 lat temu
Pyszny przepis robiłam w tamtym tygodniu wyszły rewelacyjne moje dzieci je uwielbiają. :D
Pozdrawiam :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Moniko[/b] powiedziałabym, że eksperyment się powiódł ;-) Przełożone ptysie wytrzymują ok. 4 godz, a później niestety miękną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika Wankowicz·
12 lat temu
Kiedyś robiłam te małe cudeńka z tego właśnie przepisu 8) Były przepyszne wyszły mi jak te ze zdjęć Joanny, połączenie smaków jest idealne, ta czekolada pod wisniami dodaje smaczku. Zrobiłam je na próbę bo chciałam wiedziec ile może poleżeć ciasto parzone przełożone kremem w lodówce-eksperyment się nie powiódł gdyż ptysie zniknęły pierwszego dnia... :cry: a ja nadal nie wiem ile można je przechowywac bez obawy że ciasto się rozmoknie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Agnieszko[/b] naczynie musi być odkryte. Chodzi o to, aby woda parowała. Nalej wody na dno naczynia tak na ok. 1- 2cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
13 lat temu
bardzo podoba mi się ten przepis, jednak mam pytanie :-) czy naczynie żaroodporne ma być przykryte i ile tej wody wlać? 8)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Ano[/b] tak, możesz użyć porzeczek, a wiśnie w kompocie dostaniesz w każdym supermarkecie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ana·
13 lat temu
witam, ptysie wyglądają pysznie :) czy można zamiast wiśni wziąć porzeczki z własnych przetworów? :)
Jeśli nie, czy potrzebne wiśnie można dostać gdzieś w sklepie??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
13 lat temu
Ptysie przepyszne :) robiaam dziś i nikt nie chcia mi uwierzyć, że sama je pieklam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Nato[/b] jak przekroisz ptysia to dolną część posmaruj czekoladą. Gdy zastygnie nałóż kisiel wiśniowy i później bitą śmietaną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nata·
13 lat temu
czy dobrze rozumiem, że na spody wykładamy ten kisiel wiśniowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalka·
16 lat temu
Pyszny przepis, piekłam je przedwczoraj wyszło super!!!Pozdrowienia