Przepis na proste, miękkie, drożdżowe bułeczki - ślimaczki z budyniem i rodzynkami.
Składniki na ok. 22 sztuki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
220 ml mleka
100 g cukru
80 g masła
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ łyżeczki soli
Budyń:
100 g rodzynek
250 ml mleka
20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem, wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
1 czubata łyżka cukru (20g)
80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche
Lukier:
ok. 100 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, płynne masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować budyń: ½ opakowania budyniu ugotować w 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i jogurt. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, krótko mieszając co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.
Na cieście rozłożyć budyń, pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.
Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3 cm. Ślimaki układać na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).
Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 22 sztuki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
220 g mleka, temperatura pokojowa
100 g cukru
80 g masła
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ łyżeczki soli
Budyń:
100 g rodzynek
250 g mleka
20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
1 czubata łyżka cukru (20g)
80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche
Lukier:
ok. 100 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować budyń: Mleko, cukier i budyń w proszku włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
Dodać jogurt i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 6.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".
Slimaczki robie raz na tydzien albo I czesciej :) najlepsze z tartym jabluszkiem I cynamonem ale swietne sa tez z samym cynamonem.. a ostatnio zrobilam na ostro z koncentraten, paroweczka I posypane zoltym serem .. pycha
slimaczki wlasnie wyciagnelam z pieca i juz jednego skosztowalam... sa pyszne poprostu mniammm!!!
Wszystko ladnie wyszko ciasto i budyn sie tez udaly, troche przy krojeniu bylo paprani, ale efekt koncowy jest super. Polecam :)
Witam!!Bardzo mi się podoba Twój przepis!!Ale dopiero zaczynam eksperymenty w kuchni i mam pytanie co to jest "crem fraiche"i czy można go zastapic??Pozdrawiam
Witam,a skąd wiadomo która śmietana się nie zważy?Czy mogłaby podać mi Pani jakąś konkretną nazwę lub firmę dostępną w zwykłych supermarketach?
Pozdrawiam