Ślimaczki drożdżowe

38 Komentarzy
Ślimaczki drożdżowe

Przepis na proste, miękkie, drożdżowe bułeczki - ślimaczki z budyniem i rodzynkami.

Składniki na ok. 22 sztuki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 220 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ łyżeczki soli

Budyń:

  • 100 g rodzynek
  • 250 ml mleka
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem, wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 1 czubata łyżka cukru (20g)
  • 80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche

Lukier:

  • ok. 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, płynne masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. W międzyczasie przygotować budyń: ½ opakowania budyniu ugotować w 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i jogurt. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, krótko mieszając co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.

2

  1. Na cieście rozłożyć budyń, pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.

3

  1. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  2. Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3 cm. Ślimaki układać na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).

4

5

  1. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
  2. Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 22 sztuki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 220 g mleka, temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ łyżeczki soli

Budyń:

  • 100 g rodzynek
  • 250 g mleka
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 1 czubata łyżka cukru (20g)
  • 80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche

Lukier:

  • ok. 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
  2. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie przygotować budyń: Mleko, cukier i budyń w proszku włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
  4. Dodać jogurt i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 6.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 22

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Ślimaczki drożdżowe Ślimaczki drożdżowe Ślimaczki drożdżowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Bardzo dobry przepis 👍Tak mozna wiecej budyniu i dla niedoswiadczonych jak ja, temperatura pieczenia 200° bez termoobiegu 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 5 lat temu
    Zrobiłam Te drożdżówki z jabłkami są wspaniałe ,gorąco polecam (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 7 lat temu
    Właśnie upiekłam są rewelacyjne, i robiłam z drożdży suchych bo świeżych nie miałam, a budyniem dwa tylko z 750 ml mleka .Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 9 lat temu
    Przepyszne ślimaczki.Ja robiłam je z jabłkami i cynamonem oraz na ostro z keczupem i żółtym serem.Bardzo szybko znikły. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Angeliko[/b] rolada nie nadaje się do mrożenia przed pieczeniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 9 lat temu
    A czy nie rozpadnie sie to ciasto podczas krojenia???;p Mozna wlozyc ta rolade do zamrazalki na jakas godz??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 9 lat temu
    Właśnie upiekłam, są przepyszne. Zamiast śmietanki do budyniu dodałam trochę masła.Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 9 lat temu
    Zrobiłam dziś te drożdżówki, pycha! Rodzynki zamieniłam na brzoskwinie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Przepis genialny - bardzo fajnie wyszły i są pyszne. polecam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jaa · 10 lat temu
    2 razy robiłam drożdżówki z tego przepisu i 2 razy mi nie wyszły bo ciasto nie wyrosło. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sandra · 10 lat temu
    Slimaczki bardzo dobre I latwe do zrobienia! Moim zdaniem wiecej budyniu mozna dodac. Nastepnym razem przygotuje caly budyn. Dziekuje za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalusia · 10 lat temu
    Slimaczki robie raz na tydzien albo I czesciej :) najlepsze z tartym jabluszkiem I cynamonem ale swietne sa tez z samym cynamonem.. a ostatnio zrobilam na ostro z koncentraten, paroweczka I posypane zoltym serem .. pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Polecam wyszły wyborne !! zamieniłam creme fraiche gęstą śmietaną 18 procentową .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marie · 10 lat temu
    slimaczki wlasnie wyciagnelam z pieca i juz jednego skosztowalam... sa pyszne poprostu mniammm!!!
    Wszystko ladnie wyszko ciasto i budyn sie tez udaly, troche przy krojeniu bylo paprani, ale efekt koncowy jest super. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Magdo[/b] To gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Możesz dać twaróg z wiaderka, gęsty jogurt naturalny lub skyr.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Witam!!Bardzo mi się podoba Twój przepis!!Ale dopiero zaczynam eksperymenty w kuchni i mam pytanie co to jest "crem fraiche"i czy można go zastapic??Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwcia · 11 lat temu
    Właśnie zajadam jeszcze cieplutkie;) Mmm wyszły pyszne;) polecam ten przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Joanno[/b] nic się nie zwarzy 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Stasiak · 11 lat temu
    Witam,a skąd wiadomo która śmietana się nie zważy?Czy mogłaby podać mi Pani jakąś konkretną nazwę lub firmę dostępną w zwykłych supermarketach?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 11 lat temu
    super pyszne polecam :lol: