Donuts - pączki amerykańskie

77 Komentarzy
Donuts - pączki amerykańskie

Donaty, czyli amerykańskie pączki z dziurką. Różną się one od klasycznych pączków kształtem i tym, że nie mają nadzienia. Donaty są lekkie i puszyste. Zrobione są z ciasta drożdżowego, które zawiera małą ilość cukru, ponieważ cała słodycz znajduje się na zewnątrz. Donaty dekorujemy bowiem grubą warstwą kolorowego lukru lub polewą czekoladową. Dodatkowo można ozdobić je posypka cukrową.

Donaty są łatwiejsze do usmażenia niż klasyczne pączki. Dzięki dziurce w środku, nie ma takiego ryzyka niedosmażenia pączka w środku, jak to jest w przypadku tradycyjnych pączków ;)

https://www.youtube.com/watch?v=odq2PCSTTfI

Składniki na ok. 8 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 20 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka rumu (wódki lub spirytusu)

Lukier:

  • ok. 200 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek gorącej wody
  • odrobina barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • kolorowe posypki cukrowe
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką i dodać resztę składników).
  2. Masło roztopić.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, wyrośnięty zaczyn i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie na grubość 1 cm. Wykrawać donaty specjalną foremką lub np. kubkiem/szklanką i w środku zrobić dziurkę kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić kolejne donaty. (Foremka, której używam ma średnicę dużego koło ok. 9 cm i małego 3 cm).

2

  1. Donaty układać na posypanym mąką blacie lub desce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Donaty smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.

3

  1. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Pozostawić do ostygnięcia. (Pączki lukrujemy chłodne, ponieważ inaczej lukier przejmie ciepło z ciasta i się rozrzedzi i będzie spływał).

4

  1. Przygotować lukier. Przesiany cukier puder umieścić w miseczce, a następnie utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać dość gęsty lukier. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody. Na końcu wmieszać trochę barwnika spożywczego.
  2. Górną stronę pączka zanurzyć krótko w lukrze, podnieść, poczekać aż nadmiar lukru spłynie z powrotem do miski, odwrócić, poruszając donatem rozprowadzić lukier równomiernie (można pomóc sobie pędzelkiem) i ewentualnie posypać posypką cukrową. Pozostawić do zastygnięcia.

Kuchnia:

Amerykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Donuts - pączki amerykańskie Donuts - pączki amerykańskie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia Wege · 7 miesięcy temu
    Bardzo fajny przepis. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 8 miesięcy temu
    Mam urządzenie do wypieku donatow, też wyjdą? Czy alkohol jest potrzebny aby ciasto się udało? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lukasz · 10 miesięcy temu
    Już drugi raz z tego przepisu. I znów przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ja · 10 miesięcy temu
    Zrobione - super i dużo zabawy przy dekorowaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogdana Patelnia · 10 miesięcy temu
    Boskie Pączuryyyy!!!!!!🍩😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 miesięcy temu
    Wyszły bardzo dobre. Puszyste i mięciutkie, nawet bez ostatniej pozycji (łużki aromatu)-bo zapomniałam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 miesięcy temu
    Często korzystam z przepisów "Domowe Wypieki" i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Donuty robiłam pierwszy raz w życiu i wyszły wspaniałe! Dziękuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Czy te donuty smakują jak oryginalne donuty czy bardziej jak drożdżowe standardowe pączki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szop · 1 lat temu
    Te ciasto powinno być lejące. Po wyrośnięciu będzie inne, delikatnie podsypać mąka i wykrawać. Z takiego lejącego robię pączki i są najlepsze. Jak będziecie dawać więcej mąki, to będą twarde i nie tak smaczne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 1 lat temu
    Super przepis...sprawdza się za każdym razem.... dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Czy to normalne ze ciasto wyszlo strasznie lejace? Dosypalam ponad szklanke mąki ale cos w przepisie jest nie tak... za malo mąki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 1 lat temu
    Uwielbiam ten przepis jest idealny moje dzieciaki są nim zachwycone Dziękuję:) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Wyszły idealne 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Przepyszne 😋😊🍩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Dzieci zadowolone ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Ekstra puszyste, lekkie, przepyszne👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Czy można je udekorować lukrem królewskim? 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 2 lat temu
    Wyszły smakowicie będę robić często.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 2 lat temu
    Naprawdę pyszne, polecam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Czy używając drożdży instant należy również dodać ciepłe mleko do mąki i drożdży?