Pączki z bitą śmietaną
Klasyczne pączki w wersji z bitą śmietaną. Po usmażeniu i wystygnięciu pączki przecinamy na pół i przekładamy je bitą śmietaną. Tym sposobem uzyskujemy dużo nadzienia w pączku. Bita śmietana nadaje pączkom większej lekkości.
https://www.youtube.com/watch?v=7euNwXg9itU
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 60 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu (wódki lub spirytusu)
Nadzienie:
- 600 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 1 litra oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę cukru i szczyptę soli. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie alkohol. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ręce oprószyć mąką). Układać je na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
- Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
- Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodne pączki przeciąć na pół.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką. (Użyłam dużej tylki w kształcie otwartej gwiazdki). Bitą śmietanę wycisnąć na dolną część pączków i przykryć górną.
- Pączki oprószyć cukrem pudrem.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 24656
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!