Donuts - pączki amerykańskie

79 Komentarzy
Donuts - pączki amerykańskie

Donaty, czyli amerykańskie pączki z dziurką. Różną się one od klasycznych pączków kształtem i tym, że nie mają nadzienia. Donaty są lekkie i puszyste. Zrobione są z ciasta drożdżowego, które zawiera małą ilość cukru, ponieważ cała słodycz znajduje się na zewnątrz. Donaty dekorujemy bowiem grubą warstwą kolorowego lukru lub polewą czekoladową. Dodatkowo można ozdobić je posypka cukrową.

Donaty są łatwiejsze do usmażenia niż klasyczne pączki. Dzięki dziurce w środku, nie ma takiego ryzyka niedosmażenia pączka w środku, jak to jest w przypadku tradycyjnych pączków ;)

https://www.youtube.com/watch?v=odq2PCSTTfI

Składniki na ok. 8 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 20 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka rumu (wódki lub spirytusu)

Lukier:

  • ok. 200 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek gorącej wody
  • odrobina barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • kolorowe posypki cukrowe
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką i dodać resztę składników).
  2. Masło roztopić.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, wyrośnięty zaczyn i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie rum. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie na grubość 1 cm. Wykrawać donaty specjalną foremką lub np. kubkiem/szklanką i w środku zrobić dziurkę kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić kolejne donaty. (Foremka, której używam ma średnicę dużego koło ok. 9 cm i małego 3 cm).

2

  1. Donaty układać na posypanym mąką blacie lub desce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Donaty smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.

3

  1. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Pozostawić do ostygnięcia. (Pączki lukrujemy chłodne, ponieważ inaczej lukier przejmie ciepło z ciasta i się rozrzedzi i będzie spływał).

4

  1. Przygotować lukier. Przesiany cukier puder umieścić w miseczce, a następnie utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać dość gęsty lukier. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody. Na końcu wmieszać trochę barwnika spożywczego.
  2. Górną stronę pączka zanurzyć krótko w lukrze, podnieść, poczekać aż nadmiar lukru spłynie z powrotem do miski, odwrócić, poruszając donatem rozprowadzić lukier równomiernie (można pomóc sobie pędzelkiem) i ewentualnie posypać posypką cukrową. Pozostawić do zastygnięcia.

Kuchnia:

Amerykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Donuts - pączki amerykańskie Donuts - pączki amerykańskie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 2 lat temu
    Naprawdę pyszne, polecam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy używając drożdży instant należy również dodać ciepłe mleko do mąki i drożdży?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Dziękuje za przepis !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Nie mam barwników czy pisaki żelowe do dekorowania się nadadza ? Albo czym moge zastąpić barwnik żeby uzyskac kolor?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sophie · 3 lat temu
    Wyszły idealne! 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 3 lat temu
    czy mozna przygotowac ciasto wykroic i posatawic do lodówki na nocne wyrastanie i rano usmażyć? chciałam mim dziewczynom zrobic z pracy na czwartek i tak pomyślałam ze rano0 bym tylko usmażyła i polukrowała?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Wykrojone niestety nie. Będą przerośnięte. Co najwyżej możesz spróbować włożyć miskę z ciastem do wyrośniecia na noc do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judyta · 3 lat temu
    Wyszły idealne, cała rodzina zachwycona. Mały szczegół,pomyliło mi się, że wczoraj bym tłusty czwartek 😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fistaszek · 3 lat temu
    U mnie wyszły super. Było tylko trochę problemów z ciastem ale wystarczyło tylko dosypać mąki do zagniatania. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Minika · 3 lat temu
    I jeszcze tak. Środki upieklam oddzielnie i następnym razem upiekę z tego przepisu takie mini pączki bo wyszły świetne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Dziś robiłam, przepis super. PYSZNE.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Mam pytanie czy mogę je upiec w piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Mam problem, te pączki znikaja za szybko 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mikołaj · 3 lat temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filip Mikita · 3 lat temu
    Nie polecam ciasto pomimo zagniatania u tak się lepiło zmarnowany czas i 💸 💰 pieniądze lepiej już z marketu kupić
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      KateZ · 3 lat temu
      Wystarczyło dodać trochę maki i nie byłoby kłopotu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 3 lat temu
      Omg, serio? Ciasto jest rewelacyjne. Wystarczy podsypać mąki do zagniatania.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Patrycja · 2 lat temu
      ten sam problem, lało mi się wręcz, duuuużo mąki trzeba było dodać, a i tak nie udało mi się zrobić ciasta na tyle nie lepkiego, żeby wycinać donuty, tylko bezkształtne pączki. Z olejem też miałam problem, trzeba uważać, żeby nie przegrzać - pierwsze dwa spaliłam z wierzchu a w środku były całkiem surowe. Potem już było ok, chociaż piękne nie były. Ale smaczne :)  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Wyszły przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    To najpotężniejsze donaty jakie kiedykolwiek robiłam. Nawet moja 8latka , która nie lubi żadnych słodkich wypiekòw się zajadała. Dziś więc powtòrka 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Przepyszne. Ciasto zagniotłam dzień wcześniej wieczorem i do lodówki na noc. Zamiast cukru dałam ksylitol (do tego o połowę mniej, żeby nie były zbyt słodkie, wystarczy słodycz z polewy), a w zastępstwie alkoholu - ocet jabłkowy. Drożdże instant, wyrosły pięknie. Gotowe polałam roztopioną czekoladą z ksylitolem zmieszaną z odrobiną nierafinowanego oleju kokosowego. Robiłam pierwszy raz, a córka dopytuje, kiedy następny Tłusty Czwartek :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Pycha, zostały tylko 2 szt, a robiłam w południe i tylko z podwójnej porcji
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    W zeszłym tygodniu zrobiłam małą próbkę , wyszły idealne . Bardzo mięciutkie ,puszyste , w ogóle nie nasiąknęły tłuszczem. Dzisiaj powtórka , tym razem z kilograma mąki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne, zrobiłam z kg mąki - wyszło 46 sztuk :) jutro tłusty czwartek - będziemy zajadać :)